Ekipler tarla faresi ile mücadele için sahada

07 March Thursday, 2024
Denizli’de mevsim şartları nedeniyle ortaya çıkan tarla faresi sorununa karşı toplu mücadele başlatıldı. Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli Çardak ilçesinde çiftçileri bilgilendirdi, zehirli buğday dağıtımı yaptı. Tarla farelerinin tohum, meyve ve ağaç kökleriyle beslendiğini söyleyen üreticiler toplu mücadele çalışmasının çok faydalı olacağını belirtti.
Ekipler tarla faresi ile mücadele için sahada
Haber: Denizli İl Enformasyon

Teknik personel tarla faresi ile mücadelede üreticilerin yanında.

Bahar aylarının gelmesiyle ortaya çıkan tarla faresi sorunu üreticilere verim kaybı endişesi yaşatıyor. Zararlıya karşı toplu mücadele çalışması başlatan Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çardak ilçesinde bir etkinlik düzenledi.

Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelince, mevsim şartlarından kaynaklanan tarla fareleri sorununa karşı vatandaşlara toplu mücadelenin önemi anlatıldı. Çardak ilçesi Merkez Mahallesinde gerçekleştirilen toplu mücadelede İlçe Müdürü Eşe Üret, İl/ İlçe Müdürlüğü teknik personeli ve mahalle muhtarları ile çok sayıda üretici katıldı.

Çardak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eşe Üret tarla faresiyle toplu mücadelenin önemine dikkat çekti. Üreticiler ile birlikte iş birliği içerisinde olduklarını ifade eden İlçe Müdürü Eşe Üret, “Bu sene Tarla Faresi popülasyonu yoğun bir şekilde artış göstermiş olup, İlçe Müdürlüğümüz tarafından zehirli buğday dağıtımı yapılarak mücadelenin etkin olabilmesi için toplu tarama ve derin sürümün yapılması gerekmektedir. Çiftçilerimize bu konuda duyarlı olmalarını diliyorum” dedi.

İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli üreticilere uygulamalı eğitim verdi, zehirli buğday dağıtımı yaptı.

Üretici Mehmet Arıkan ise yoğun olarak baş gösteren tarla faresi popülasyonunu önlemek için İl ve İlçe Müdürlüğü personeline desteklerinden dolayı teşekkür etti. Arıkan, “Biçilmiş ve sürülmeyen tarlalar veya meralar da bu kapsamda olabilir bunların toplu mücadele ile sürümünün zorunlu olması veya yaptırılması için çalışmaların yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarla faresi kültür bitkileri ile çayır mera bitkilerinin yeşil aksam, tohumları ve meyveleri ile beslenir. Ayrıca yiyecek bulamadıklarında meyvelik ve orman fidanlıkların gövdeleri ile kök boğazını kemirerek zarar verir. Şartlar uygun olduğunda iki ayda bir ve her seferinde 6-10 arası yavru yapması ve doğan yavrularında 2-3 ay sonra üremeye başlaması nedeniyle çok hızlı çoğalabilen bir zararlıdır.

Çiftçiler tarla faresi mücadelesinde kullanılan zehirli buğdayları il ve ilçe müdürlüklerinden kolaylıkla temin edebiliyor.
denizli çardak tarla faresi toplu mücadele tarım ve orman