Elma üretmek için kuyumculuğu bırakElma üretmek için kuyumculuğu bıraktıtı

05 August Monday, 2019
Abdulkadir Göksun baba mesleği kuyumculuğu bırakarak soğuk hava deposu kurdu. Kırsal Kalkınma Destekleri Programı katılarak hibe alan Göksun, tesisi ile 5 ülkeye elma ihraç ediyor.
Elma üretmek için kuyumculuğu bırakElma üretmek için kuyumculuğu bıraktıtı Kayseri’de girişimci Abdulkadir Göksun, babadan kalma kuyumculuk mesleğini bıraktı. Kırsal Kalkınma Destekleri Programı çerçevesinde hibe desteği başvurusunda bulunarak kendi tesisini kurdu.
Yahyalı ilçesinde soğuk hava deposu ile seçme-paketleme tesisi kuran Göksun 5 ülkeye elma ihracatı yapmaya başladı.

Girişimci ürünlerinin yarısını ihraç ettiğini belirterek "Elma işinde soğuk hava deposu ihtiyacı oldu. Ufak çaplı bir soğuk hava deposu yapmayı düşündük. İki arkadaşım ile birlikte önce 3 bin tonluk bir soğuk hava deposu kurmayı kararlaştırdık. Kırsal Kalkınma Destekleri Programı olduğunu duyduk ve Yahyalı İlçe Tarım Müdürlüğündeki seminerlere katıldık. ise 5 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu ve seçme-paketleme tesisi olduğu takdirde 1 milyon 500 bin TL'lik teşvik verileceğini öğrendik. Biz de 2015 yılında 5 bin tonluk depo ve seçme-paketleme tesisi ile işe başladık. 2017 yılında ise kapasitemizi 10 bin tona çıkardık. Şu anda 3. yılımızda sezonu kapattık ve yeni sezona hazırlanıyoruz. Çiftçilerimize ve tüccarımıza teşekkür ediyoruz. Talep çok fazlaydı ve işlerimiz de iyiydi. Devletimizin de desteği ile insanların yatırım yapmaktan korktuğu bir dönemde biz bu yatırımı yaptık ve birçok kişi, 'Ne yapıyorsunuz? Bu dönemde yatırım yapılır mı' diye soruyorlardı. Yaptığımız yatırımla şu anda Yahyalı ilçesinde ağaçtan inen her 4 elmadan biri yani, ilçedeki elmaların yüzde 25'ini biz depoluyoruz. İç piyasada doğuya en yakın olan elma pazarı Kayseri. O nedenle doğu piyasasına gönderiyoruz. Geri kalanları Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Rusya, Hindistan gibi ülkelere gönderiyoruz. İlk başladığımızda ihracat yoktu yeni yeni ihracatçılarla görüştük ve devam ediyoruz. Yahyalı’da tam kapasite paketleme tesisi yapan yoktu. Yahyalı için bir ufkumuz açıldı" diye konuştu.
 
kayseri elma soğuk hava kuyumcu