Endemik üzüm özenle korunuyor

12 August Thursday, 2021
Van’ın gizli değerlerinden Erciş üzümünü korumak için bir proje hayata geçirildi. Endemik türler arasında yer alan üzümü gelecek nesillere aktarmak için 250 bin fidan toprakla buluşturuldu. Proje kapsamında kentin farklı noktalarına Erciş üzümü fidanı dikilerek atıl araziler tarıma kazandırılacak.
Endemik üzüm özenle korunuyor Erciş üzümü korunuyor, atıl araziler tarıma kazandırılıyor.

Van’da hayata geçirilen proje ile hem çiftçiler kazanacak hem de endemik türler korunacak.

Şehirdeki atıl arazilere dikilmek üzere çoğaltılan 250 bin adet Erciş üzümü goncası oluşturulan üzüm bağlarına dikilmeye başlandı.

Kaymakam ve Belediye Başkanvekili Nuri Mehmetbeyoğlu, kaymakamlık ve belediye olarak şehrin farklı noktalarındaki arazilere geçmiş yıllarda endemik bir tür olan Erciş üzümü fidanları diktiklerini söyledi. Bu yıl da belediyeye ait üzüm bağlarından 250 bin Erciş üzümü goncası elde ettiklerini belirten Kaymakam Mehmetbeyoğlu, "Elde ettiğimiz üzüm goncalarını Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleriyle tüpleme ve kumda köklendirme yöntemiyle fidan haline getirdik. Yetiştirilen 250 binden fazla Erciş üzümünü kamu hazine arazisine dikerek yeni üzüm bağları oluşturmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda arazisi olan vatandaşlarımıza üzüm bağları yapılması konusunda ücretsiz dağıtımlar yapıp ilçemizde bulunan üzüm bağları sayısını artırmak istiyoruz. Amacımız ilçemize has üzüm çeşidini gelecek nesillere aktarabilmek ve atıl arazileri ekonomiye kazandırmak" dedi.

Endemik Erciş üzümü üretiminin yaygınlaşmasıyla, kentteki atıl araziler tarıma kazandırılacak, yetişen üzümler de ekonomiye katkı sağlayacak.
van erciş üzüm endemik tarım arazisi fidan bağ tarım ve orman