“ETKİYAP” ile doğan buzağılar kaliteyi arttırıyor

27 September Wednesday, 2023
Tarım ve Orman Bakanlığının hayvancılığa sağladığı desteklerle kalitenin ve verimin arttırılması hedefleniyor. Sivas’ta yapılan suni tohumlama çalışması kapsamında dünyaya gelen buzağılar üreticinin yüzünü güldürdü. Hastalığa dayanıklı olma özelliğiyle ön plana çıkan hayvanların et ve süt verimi de yüksek.
“ETKİYAP” ile doğan buzağılar kaliteyi arttırıyor
Haber: Sivas İl Enformasyon

Suni tohumlamayla doğdular, hayvancılıkta verimi arttırdılar…

Sivas’ta yürütülen “Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulaması İle Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında yapılan suni tohumlamalar meyvelerini verdi. Projede asıl hedef et ve süt verimi açısından yüksek ari ırklar oluşturmak.

Kısa adı ETKİYAP olan projeyle ilgili bilgi veren İl Müdürü Seyit Yıldız, Saf ve kültür ırkı hayvan sayılarının arttırılması için yoğun bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Yıldız; “Suni tohumlama çalışmaları İlimiz genelinde aralıksız devam etmektedir. Saf ve kültür ırkı hayvan sayılarının artırılması için yoğun bir şekilde yürütmekte olduğumuz çalışmalar neticesinde 2021 yılında başlanılan projede yapılan suni tohumlama sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu yıl ise 9.409 adet toplamda ise 23.026 adet suni tohumlama yapılmış olup suni tohumlamalardan doğan yüksek verimli buzağıların sayısı ise her geçen gün artarak devam etmektedir.” dedi.

Suni tohumlama desteği alan Sivaslı üreticiler de projenin devam etmesini istiyor.

Islah çalışmalarını bir diğer avantajı da hastalıklara dayanıklı sürüler elde edilmesi. İl genelinde bu yıl yaklaşık 10 bin hayvana suni tohumlama yapıldı. Proje kapsamında doğan yüksek verimli buzağıların sayısı her geçen gün artıyor.

Projeyle, et ve süt verimi açısından yüksek ari ırklar oluşturularak, hayvancılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması yanı sıra doğal aşım ile bulaşmanın sık görüldüğü Brucellosis, Tuberculosis, Trichomoniasis, Leptospriosis vb. bulaşıcı hastalıkların önüne geçilerek sürü sağlığının korunması ve ıslah çalışmalarından yararlanma oranlarında artış hedefleniyor.
sivas suni tohumlama etkiyap buzağı et süt destek tarım ve orman