Evlerinin altında üretip, ihracat yapıyorlar

28 August Wednesday, 2019
Antalya’da son on yılda mantar üretimi yaklaşık yüzde 110 arttı. Üretilen mantarlar Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
Evlerinin altında üretip, ihracat yapıyorlar Antalya’da üreticilerin yükselen gözdesi mantar oldu. Antalya’da son on yılda mantar üretimi yaklaşık yüzde 110 arttı.

Korkurteli’nde Türkiye’nin mantar üretiminin yüzde 55’i yapılıyor. İlçede üretilen mantarlar ve konservesi, yoğun olarak Katar, Dubai, Lübnan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC, Irak ve Suriye'ye ihraç ediliyor.

İldeki mantar üretimiyle edinilen tecrübe diğer illerle de paylaşılıyor. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün, Gelin Kardeş Olalım Projesi kapsamında Hakkâri Çukurca, Hatay Yayladağ’ında kurulan tesisle Suriye ve Irak’a mantar ihracında önemli rol oynuyor.

Mantar üretimi ilçede büyük ve küçük işletmelerin yanı sıra küçük işletmelerce de tercih ediliyor. İlçede çoğu evin altında mantar üretimi yapılan bir alan bulmak mümkün.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen “Hemen hemen her evin altında mantarhaneler var. Burada mantar üretimi ciddi bir rakamı istihdam ediyor. İş hacmi de büyük, yıllık 25 bin ton civarında üretimimiz var. İlçenin yarısını istihdam etmiş oluyor.” dedi. Özen ayrıca mantar üretiminin artarak devam etmesi için her türlü destekleme ve teknik yatırım yaptıklarını söyledi.

Son verilere göre Türkiye'nin mantar üretimi 10 yılda yüzde 74 artışla yaklaşık 27 bin tondan 46 bin 250 tona ulaştı.
 
mantar Antalya korkurteli