Fındıkta budama ve gübrelemeye dikkat

28 September Friday, 2018
Tarım ve Orman Bakanlığı fındık üretiminin ve kalitesinin arttırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Ordu’da bakanlık yetkilileri, üreticilerin bahçeleri ziyaret ederek yeni budama ve gübreleme teknikleri anlattı.
Fındıkta budama ve gübrelemeye dikkat Haber: Ordu İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanlığı fındıkta verimi ve kaliteyi arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu kapsamda üreticilerin bahçelerini ziyaret etti; yeni budama ve gübreleme yöntemlerini anlattı.
 
"Budamanın Önemi"

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz budamanın önemini vurgulayarak “Kaliteyi alabilmemiz için öncelikle tekniğine uygun budama ve gübreleme işlemlerini eksiksiz olarak zamanında yapmalıyız. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle üreticilerimiz, önce bahçelerinden toprak numunesi alarak numune sonuçlarına göre gübreleme uygulaması yapmalıdırlar. Ancak, gübreleme verim artışı açısından tek başına yeterli değildir. Bunun yanında doğru ve tekniğine uygun budama işlemlerinin de yapılması kaçınılmazdır. Ayrıca üreticilerimizin budama yaparken düzenli olarak dip sürgün temizliği de yapmaları gerekmektedir. Dip sürgünü temizliği düzgün yapılmadığı takdirde ocaklarımız iyi havalanamamaktadır. Bu da başta külleme olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmakta ve verimi olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda esas verim alacağımız dalların alacağı besin maddeleri bu dip sürgünleri tarafından paylaşılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı dip sürgünlerinin gübreleme işlemi yapılmadan önce kesilmek suretiyle bahçelerimizden uzaklaştırılması gerekmektedir. Dip sürgünü temizliğinin ardından ocaklarımızda bulunan fazla dalların da kesilerek ocaklarımızın ortasının güneşlenmesi sağlanmalı ve dallarımızın yan dallanması artırılmalıdır” dedi.
 
Yılmaz ayrıca il ve ilçe müdürlüklerinin üreticinin hizmetinde olduğunu vurgulayarak “Doğru gübreleme ve budama ihmal edilmeden yapıldığı takdirde, Dünya fındığının tek başına %25’ini üreten ilimiz Ordu’da arzu ettiğimiz dekara 200-300 kg verimlere ulaşmamız kaçınılmazdır. Aynı zamanda İl genelinde yapmış olduğumuz örnek bahçelerde bu verim seviyelerine ulaşabileceğimizi tüm üreticilerimize gösterdik ve kamuoyuyla da paylaştık. Biz istiyoruz ki bu örnek bahçelerimizin sayısı her geçen gün daha da artsın. Bu noktada üreticilerimize içerisinde bulunduğumuz dönem itibariyle mutlaka İl/İlçe Tarım müdürlüklerimizden teknik destek alarak, bahçelerinde gerekli budama ve gübreleme çalışmalarını yapmalarını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
 
Ordu fındık destek budama