Geleceğin tarımında hasat başladı

30 March Thursday, 2023
“Kent Tarımı” Tarım ve Orman Bakanlığının geleceğe yönelik hayata geçirdiği projelerin başında geliyor. Teknolojiyle tarımı birleştiren dikey tarım İstanbul’da yapılan ilk uygulamalarda başarılı sonuçlar verdi. Stratejik bir önemi olan geleceğin tarımı için Bakanlığın mevzuat çalışmaları sürerken dikey tarım uygulamasının hızla yaygınlaşması öngörülüyor.
Geleceğin tarımında hasat başladı
Haber   : Neslihan AKTAŞ
Kamera: Tolga URUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


Tarım ve Orman Bakanlığı günümüz tarımını en üst seviyeye taşıma gayretlerinin yanında geleceğin tarım teknolojilerine de önemli yatırımlar yapıyor.

“Kent Tarımı” projesi sektöre çok önemli yenilikler getirecek devrim niteliğinde bir çalışma.

Bakan Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıttığı “Kent Tarımı Projesi” İstanbul’da bir otoparkın -8. katında üretime devam ediyor.

Peki dikey tarım nedir? Sektöre ne gibi yenilikler getirecek? Projede görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Haluk Emiroğlu kent tarımını Web Tarım TV’ye anlattı.

Dikey tarımın her türlü kapalı mekanda yapılabileceğini belirten Emiroğlu, “Dikey tarım kapalı mekanlarda, toprağa gereksinim duymadan, led ışıkla bitki yetişebilecek ortamı sağlayıp, bitki besin elementlerini de otomasyon kontrollü yazılımla otomatik olarak verebildiğimiz, her mevsim bitki yetiştirmeye uygun ortamların tamamına dikey tarım diyoruz. Artık yapay zeka, akıllı tarım teknolojileriyle dünyadaki gelişmelerle birlikte hareket ediyoruz. Birçok alanda öndeyiz de diyebiliriz.” dedi.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü üretim çalışması hakkında da bilgi veren Emiroğlu, bir otoparkın -8. katında üretimin devam ettiğini, buradan elde edilen bazı ürünlerinse sözleşmeli üretim modeliyle pazarladığını kaydetti.

Geçmişin lezzeti geleceğin tarımı

“Geçmişin lezzeti geleceğin tarımı” sloganıyla yola çıkan Tarım ve Orman Bakanlığı bu stratejik uygulamanın mevzuat kapsamına alınması için çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlığa gelen taleplerin arttığını dile getiren Haluk Emiroğlu, bu yetiştiriciliğin çok ilgi çektiğini, hızla yaygınlaşacağını, yasal mevzuat çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlar Bakanlık koordinesinde dikey tarım alanlarında üretim denemeleri yapıyor. Emiroğlu kent tarımının geldiği son durumu şu sözlerle anlattı: “Bitki fabrikası olarak da adlandırılan bu sistemler kentlere yakın yerlerde bu yetiştiriciliği yapıp nüfus yoğunluğu olan bölgelerimizin ihtiyacını 12 ay boyunca karşılamak amaçlı stratejik bir yetiştiricilik çeşidi. Bu yetiştiricilik modeli kekikten domatese, maruldan bibere her türlü bitki için uygun.”

Dikey tarım tarlalarının belki de en küçüğü Bakanlık binası girişinde ziyaretçileri karşılıyor.

Bu prototip dolapta onlarca çeşit ürün yetiştiren Yüksek Ziraat Mühendisi Haluk Emiroğlu projenin sağlayacağı avantajları şu sözlerle vurguladı: “Ülkemiz için çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Avantajı çok fazla bitkisel üretim alanında tarım 4.0’ı yaşadığımız bir ortam. Karbon ayak izi azalıyor, nakliye masrafları azalıyor. Topraktan bağımsız olduğumuz için açık alanlardaki topraklarımızı daha farklı ürünlerimize yönlendirebiliriz. Kent çeperlerinde kalan atıl binaları, metruk alanları bu sistemle değerlendirebiliriz.”

Dikey tarımın hayatımıza katkıları üst seviyelerde. Örneğin yüzde 95 su tasarrufu, yüzde 100 doğal ürünler. Diğer bir deyişle sıfır pestisit. Dikey tarlalar teknolojiyle tarımın birleştiği alanlar.

Geleceğin tarımı tüm dünya için savaş ve afet durumlarında gıda sıkıntısı yaşanmaması anlamına geliyor. Haluk Emiroğlu, bu açıdan kent tarımının stratejik öneminin bir kat daha arttığını belirterek, “Dünyada da uygulamaları yaygınlaşıyor. Biz de hızlı yol alıyoruz. Sistemin alt yapısının yerli üretimleri yapılıyor bizde de. Led ışığından yazılımına kadar, raf sisteminden bitki besleme düzeneğine kadar hepsi yerli üretim olarak yapılıyor. Stratejik önemi yüksek. Savaş, pandemi, afet gibi durumlarda her yerde üretilebilir olması çok önemli. Artan nüfusa bağlı olarak iklimsel faktörler bizi kısıtlıyor. Dikey tarım yüzde 95 su tasarrufu sağlıyor. İlaç kullanımı sıfır, pestisit hiç yok.” ifadelerini kullandı.

Öyle görünüyor ki yakın zamanda her şehirde, her mahallede hatta her apartmanda bir dikey tarla olacak. Bakanlığın destekleriyle dikey tarım hızla gelişip yaygınlaşacak.
dikey tarım kent tarımı bitkisel üretim bügem teknoloji otomasyon yazılım su tarım ve orman