“Gelibolu yangını kontrol altında”

07 July Tuesday, 2020
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: İlk defa insansız hava araçlarının da kullanıldığı Gelibolu’daki yangın kontrol altına alındı. Yangında 450 hektarlık alan zarar gördü.
“Gelibolu yangını kontrol altında” Çanakkale Gelibolu’da 6 Temmuz öğle saatlerinde başlayan yangın 19 saatte kontrol altına alındı.

Yangın rüzgârın etkisiyle etkisini arttırdı. Gece boyunca süren yangına günün ilk ışıklarıyla havadan müdahale de tekrar başladı. Müdahaleye Türk Silahlı Kuvvetleri'nin insansız hava araçları da katıldı.

Yangının ilk çıktığı andan itibaren olay yerinden takip eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli saat 10’da “Gece boyunca hummalı çalışma sürdürüldü. Bunun neticesinde hava araçlarıyla beraber bu çalışmanın neticelerini daha ileriye götürmek amacıyla müdahale sürdü. 50 ila 70 kilometre rüzgârla gün boyu mücadele ettik. Gece şartlar daha ileriye gider ama kuvvetli rüzgârı sahada hissettik. Gece boyunca maalesef şartlar da dört dörtlük değildi. 450 hektar hasar gözüküyor ancak kesin rakam tespitlerden sonra yangın tamamen söndürülünce yapılır. Kamuoyuna açıklama yaparız. Tarım arazilerinde de hasar var. Hasat edilen arazilerde bazi hasarlar var. Yer yer ekili dikili alanlarda da şahıs arazilerinde de bazı hasarların olduğu görülüyor.” açıklamasında bulundu.

Bakan Pakdemirli ayrıca tarım sigortası vurgusu yaparak “Bölgede yüzde 10 ila yüzde 20 arasında TARSİM kapsamı var. Yaptırma oranı var. Maalesef felaket geldikten sonra pişman oluyoruz. Ama çiftçimizi uyarmış olalım. Valilik de bir hasar tespiti yapacak. Bu köyler orman köyleri olduğu için orman teşkilatımız tarafından köylülerimize tarımsal hasarlarını bir nebze de olsa karşılamak maksadıyla belirli miktar fonu buraya tahsis edeceğiz.” dedi.

Pakdemirli son olarak müdahaleye Pakdemirli son olarak müdahaleye 20 helikopter, 2 uçak, 118 arazöz ve 510 personelin katıldığını belirtti.
tarım orman yangın Çanakkale Gelibolu bekir Pakdemirli iha