Genç çiftçi mantar tesisi kurdu

15 April Monday, 2019
Cemil Balcin, Bitlisli genç bir çiftçi. Aldığı devlet desteğiyle küçük bir istiridye mantarı tesisi kurdu. Eşiyle elele vererek çalışan Balcin, ayda 200 kilogram mantar üretiyor.
Genç çiftçi mantar tesisi kurdu Bitlis’in Hizan ilçesinde çiftçilik yapan Cemil Balcin, aldığı hibe desteği ile oluşturduğu küçük tesiste istiridye mantarı yetiştiriyor.

Balcin, Tarım ve Orman Bakanlığının "Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı"ndan yararlanarak kurduğu tesiste ayda 200 kilogram mantar üretiyor.

Eşi Azize Balcin’le birlikte devlet desteği alarak kurdukları tesiste kendi işinin patronu olmanın mutluluğunu yaşıyan Cemil Balcin, "Aldığımız 30 bin lira hibe ile kendi iş yerimizi açtık. Hizan ve çevre ilçelerde satışa başladık. İstiridye mantarının oluşabilmesi için torbalara saman, kepek ve buğday kepeğini kaynatarak koyuyoruz. Tohumları serptikten sonra yaklaşık 25 gün kuluçkada kalıyor. 25 gününü tamamlayan tohumlar artık istiridye mantarı olarak çıkıyor. İlk başlarda torbanın sıcaklığı 33 derece olması gerekiyor ama daha sonra derecesini azaltarak 17-18 derecede sabitliyoruz. Kış mevsiminden dolayı klima ve nem cihazlarını kullanıyoruz." dedi.
 
bitlis hizan genç çiftçi destek