Gümüşhane’ye ekipman desteği

01 August Friday, 2025
Gümüşhane’de ürütülen “Geleneksel Dut Pekmezi Projesi” ve “Buzağılarımızı Yaşatalım Projesi” kapsamında, yüzde 70 hibeli ekipman desteği sağlandı.
Gümüşhane’ye ekipman desteği
Haber: Gümüşhane İl Enformasyon
 
Gümüşhane’de Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteklediği projeler ile üreticilere yüzde 70 hibeli ekipman desteği sağlandı.

Destek kapsamındaki dağıtımlar Vali Aydın Baruş’un da katılımıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapıldı.

Dağıtımda konuşan Vali Baruş “Gümüşhane’mizde kırsal alanlarda geçimini hayvancılıkla sağlayan çok sayıda vatandaşımız bulunuyor. Hayvancılığın gelişimi hem ekonomik hem de sosyal bakımdan ilimizin kalkınmasına doğrudan katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle uygulanan projeler büyük önem arz etmektedir. 'Buzağıları Yaşatalım Projesi', hayvan sağlığına yönelik bilinçli bakım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına öncülük eden bir çalışmadır. Buzağı ölümlerinin önlenmesi, sürü sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Üreticilerimizin sağlıklı nesiller elde edebilmesi ve emeklerinin karşılığını tam anlamıyla alabilmeleri adına bu tür projelerin yaygınlaştırılması gerekmektedir." dedi.

Valimiz Baruş, projeye katkı sunan DOKAP yetkililerine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanlarına ve emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederek, dağıtılan ekipmanların üreticilere hayırlı olmasını temenni etti.

DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise yaptığı konuşmada, Tarım ve hayvancılık yapacaksak, bunu nitelikli bir şekilde yapmalıyız. Biz de bu sürecin her aşamasında üreticilerimize destek vermeyi önemsiyoruz. Bu doğrultuda; tarım, hayvancılık, turizm ve yeşil yol gibi birçok başlıkta bölgemize kaynak sağlıyoruz ve bu kaynakları kamu kurumlarımız aracılığıyla üreticilerimize ulaştırıyoruz. Bugün dağıtımını gerçekleştireceğimiz ekipmanlar, özellikle pekmez üretimiyle ilgili önceki dönemde eksik kalan malzemeleri kapsıyor. Aynı zamanda hayvancılık alanındaki projemizin de ekipman teslimi yapılacak. Aslında iki projenin bir arada hayata geçirilmesini sağlayan bir buluşmadayız. Eksik kalan ve ilerleyen süreçte tamamlamayı hedeflediğimiz her aşamada burada olmayı sürdüreceğiz. Projelerimizin Gümüşhane’mize ve tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum dedi.

Merkeze bağlı Gümüşkaya köyünde dut pestili ve pekmezi üretimi yapan Seyfettin Çiçek, projeden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Köyümüzde dut pestili ve pekmezi üretimi yapıyoruz. Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen bu projeden biz de faydalandık. Aldığımız destek sayesinde üretimimizi daha hijyenik ve sağlıklı ortamlarda gerçekleştireceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Gümüşhane Merkez Yeşildere Köyünden Elmas Yağlıdereli ise projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Gümüşhane için çok güzel bir proje. Bu projeden ben de faydalandım. Bir kadın olarak, bundan sonraki süreçte pestil ve pekmezlerimizi daha temiz ve hijyenik bir ortamda üreteceğiz,” diye konuştu.

Program, ekipmanların yetiştiricilere teslim edilmesinin ardından sona erdi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve DOKAP tarafından desteklenen “Geleneksel Dut Pekmezi Projesi” kapsamında, yüzde 70 hibe ile 36 üreticiye toplam 360 adet pestil bezi, 36 adet çelik tencere ve bin 792 metrekare dut filesi teslim edildi.

“Buzağılarımızı Yaşatalım Projesi” kapsamında ise, il ve ilçelerde eğitim alan 200 büyükbaş hayvan yetiştiricisine doğum arabası, biberon ve başlığı, meme daldırma kabı, yalama taşı, dezenfektan ve çantadan oluşan ekipman setleri verildi.
gümüşhane destek dut pekmez tarım hayvancılık