Gümüşhaneli üreticilerin yeni gözdesi lavanta

12 September Thursday, 2019
Gümüşhane’de ilk kez deneme ekimi yapılan lavantada yüzde 100 başarı elde edildi. Çiftçiler 1 dönüm lavanta bahçesinden 30 yıl boyunca her yıl 5 bin lira kazanacak.
Gümüşhaneli üreticilerin yeni gözdesi lavanta Haber: Mustafa MERAL – Gümüşhane İl Enformasyon

Ülke genelinde yaygınlaşan lavanta yetiştiriciliği Gümüşhane’de de denendi ve başarılı sonuçlar elde edildi.
Son yıllarda bitkisel üretimde ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla Gümüşhane’de yapılan çalışmalar meyvelerini veriyor.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün katkısıyla bölgeye en uygun lavanta çeşitleri belirlendi ve atıl arazilerde deneme ekimleri yapıldı.  

Tarım Arazilerinin Değerlendirilmesi ve Bitkisel Üretimin Modernizasyonu projesi kapsamında yaklaşık 100 bin lavanta fidesini Gümüşhane’ye getirerek 50 dönüm lavanta bahçesi oluşturduklarını hatırlatan Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, “Kelkit ve Şiran ilçemizde uyguladığımız bu projede 10 üreticimizle deneme amaçlı başladık. Amacımız hem çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmak hem de atıl arazileri milli ekonomiye kazandırmak ve üretimi artırmak. Gümüşhane coğrafyasında doğal olarak lavanta zaten bulunmaktaydı. Bakanlığımıza bağlı Antalya’da bulunan Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü ile görüşerek oradan hangi çeşidin bölgemiz için uygun olduğunu değerlendirdikten sonra deneme amaçlı başladık projeye. Projenin ilk yılında başarılı olduğunu gördük. Lavantalar yetişti ve çiçeklerini verdi. Bu ilk yılı. Hem Kelkit hem Şiran’da ki 10 üreticimizde de başarılı olduk. Bu çiçeklerimiz hasat edilecek ama ilk yılında verim düşük olur. Asıl verim 3 ve 4.yılda başlayacak. Şuandaki lavanta çiçekleri 1 metre boyuna ulaşacaklar. Çalı formunda bir bitki. 30 yıllık bir ömrü var. Bir kere dikilir ve 30 yıl boyunca hasat edeceğiz” dedi.

Katma değeri yüksek ürünler arasında üst sıralarda yer alan lavantaya kadın çiftçilerin ilgisi de yoğun.
Şiran’da 5 dönüm alanda lavanta hasadı yapan üretici Büşra Çil  “Geçen yıl dikmiş olduğumuz lavantaların bu sene hasadını yapıyoruz. Proje kapsamında bu yıl yağ çıkarma makinesinde alınacak. İleriki yıllarda lavanta üretimimizi artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Lavanta yağı çıkarmak için de Şiran ilçesinde tesis kuracaklarını söyleyen Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, lavanta yağı üretimiyle çiftçilerin gelir seviyesini önemli ölçüde arttıracaklarını vurguladı.

Proje kapsamında lavanta ekimi yapan üreticiler, alternatif ürünler arasında en çok lavantaya ilgi gösteriyor.
 
Gümüşhane lavanta tarım ve orman