Güvenli gıda için kaliteli üretim

10 February Thursday, 2022
Sektör temsilcileri Bursa’da güvenilir gıda için toplandı. 2022 Yılı Güvenli Gıda Üretimi Değerlendirme Toplantısı’na katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, gıda güvenliği bitkilerin üretim sürecinde korunmasının önemine dikkat çekti.
Güvenli gıda için kaliteli üretim
Haber: Bursa İl Enformasyon  
Kamera:  Bilgin ÇALIŞKAN  
Fotoğraf: Selçuk EĞİLMEZ

 
Tarladan sofraya güvenilir gıda için öncelik güvenli, bitkisel üretim.

İnsan sağlığı için öncelikli konulardan biri olan gıda güvenliği Bursa’da düzenlenen “Güvenli Gıda Üretimi Değerlendirme Toplantısı”nda masaya yatırıldı.

Üretim ve ihracatçı birliklerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, üretimin her aşamasında yaptıkları denetimlere dikkat çekti.

Aygül, “Tarımsal üretim sürecinde, bitkisel ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunması, ekonomik kayıpların önlenmesine verimin artmasına katkı sağlamaktadır. Bitki koruma ürünlerinin doğru ve uygun zirai mücadele alet ve makineleri ile yapılması insan ve çevre sağlığı açısından da büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda ülkemizde bitki koruma ürünleri ve zirai mücadele kullanılan alet ile ekipmanlara ilişkin mevzuatlar bulanmakta olup, iş ve işlemler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir. Bitki koruma ürünleri ile zirai mücadele alet ve ekipman sektöründe faaliyet gösteren firmalar mevcut mevzuata uygun üretim, pazarlama ve etiketleme yapmak zorunda oldukları gibi,  söz konusu ürün, alet ve ekipmanları satan bayiler de mevzuata uygun faaliyet göstermek zorundalardır. İl Müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıl bitki koruma ürünleri bayilerine yönelik olarak 962 adet denetim gerçekleştirmiş olup, denetimlerde yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettikleri tespit edilen 12 bayiye idari yaptırım uygulanmış ve 4 bayi yazılı olarak ikaz edilmiştir. Zirai Mücadele Alet ve Makine bayilerine yönelik olarak yıl içinde 122 denetim, Alet ve ekipman imalatının yapıldığı işletmelere yönelik olarak 7 denetim yapılmıştır. İl Müdürlüğü olarak sürdürülebilir tarımın bir parçası olan doğal dengenin korunması amacıyla üretimde kullanılan kimyasalların da kayıt altına alınması, gereksiz uygulamalardan kaçınılarak yanlış ilaç kullanımı nedeniyle oluşacak ekonomik zararların önlenmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz.” dedi.

Teknolojinin tarımda aktif kullanılmasıyla üretimde kalitenin arttığını belirten Aygül, “Özellikle insansız hava araçları son yıllarda tarımsal üretimde de kullanılmaya başlanmıştır. Buna yönelik olarak, bakanlığımızca hazırlanan "İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Zirai Mücadele Kapsamında Bitki Koruma Ürünü Uygulamalarında Kullanılmasına İlişkin Yönerge" yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu Kapsamda; Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından da tescil, kayıt ve izin belgeleri verilmiş İHA sistemleri kullanılabilmektedir. Zirai Mücadele Teknik Talimatlarında önerisi olan zararlılara karşı, talimatta belirtilen metotlara uygun olarak kullanılmak durumundadır. Uygulamadan önce il müdürlüğüne gerekli bilgi ve belgeler ile başvurularak izin alınma zorunluluğu vardır. Uygulama yapılırken mera, meskun mahal ve sulak alanlar ile uygulama alanı arasında 3 km mesafe bırakılacaktır. Yaptırımlar ise 5996 Sayılı Kanun ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılacaktır.” şeklinde konuştu.

Toplantıya Bursa İl Tarım Ve Orman Müdürü Hamit Aygül'ün yanı sıra, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Özkan Kamiloğlu, Bursa Zirai Karantina Müdürü İhsan Duman, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Cafer Aşkar, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, çok sayıda bitki koruma bayii ve sektör temsilcileri katıldı.    
bursa gıda güvenilir gıda bitkisel üretim zirai mücadele iha denetim ilaçlama tarım ve orman