Hamsi avcılığına kısıtlama

21 February Tuesday, 2023
Marmara Denizi ekosisteminin korunması amacıyla Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında hamsi avcılığı durdurulacak. Avlanan hamsilerin, yasanın izin verdiği boy uzunluğu kriterlerini taşımadığını tespit eden Tarım ve Orman Bakanlığı ticari amaçlı her türlü hamsi avcılığının söz konusu boğazlarda 21 Şubat 2023 saat 15.00'ten itibaren durdurulması kararı aldı.
Hamsi avcılığına kısıtlama
Hamsi avcılığı durduruluyor. Hem ekosistem hem de balıkçılar korunuyor.

Denizlerdeki sıkı denetimlerini sürdüren Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri avlanan hamsilerin, yasanın izin verdiği boy uzunluğu kriterlerini taşımadığını tespit etti.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü gözlem ve denetimlerde balığın biyolojik yapısına uygun olmayan avcılığın giderek artış gösterdiği değerlendirildi.

Marmara Denizi ekosisteminin korunması amacıyla hamsi avcılığının durdurulması kararı alındı.

Buna göre Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında 21 Şubat 2023 saat 15.00'ten itibaren ticari amaçlı her türlü hamsi avcılığı durdurulacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Çalışmalarda, bu durumun, özellikle bu yıl yaşanan çevresel ve iklimsel faktörler sonucu geliştiği, balığın gerek avlanabilir yasal boy uzunluğuna, gerekse biyolojik yapısına uygun olmayan avcılığın giderek artış gösterdiği değerlendirilmiştir. Bunlara bağlı olarak, avlanan balıkların, değerlendirilmeyen ve pazara sunulamayan miktarlarındaki artışın devam ettiği gözlenmiştir. Bu gelişmelerin, gelecek yılların hamsi stoklarına ve anaçlarına olumsuz etki edeceği dikkate alınarak balıkçılık yönetimi açısından acil önlemlerin devreye sokulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Balıkçılıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarının talepleri ve Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan Balıkçılık ve Su Ürünleri Bilimsel ve Teknik Tavsiye Kurulu üyesi akademisyenlerin önerileri doğrultusunda, gerekli kararlar alınmıştır.” ifadelerine yer verildi.
 
İstavrit, lüfer ve mezgit gibi diğer türlerin avcılığında bir kısıtlamanın olmadığı kararla balıkçıların da gelecek sezon ekonomik kayıp yaşamaması amaçlanıyor.
 
Tüketicileri de 9 santimetreden küçük hamsileri almamaları konusunda uyaran yetkililer vatandaşların böyle bir olumsuzlukla karşılaştıklarında Tarım Orman İl/İlçe Müdürlüklerine veya Alo 174 hattına bildirmeleri gerektiğini hatırlattı.
hamsi avcılık balıkçılık av yasak Marmara denizi boğazlar su ürünleri tarım ve orman