Hasat başladı, alım fiyatı açıklandı

06 October Friday, 2023
Türkiye’nin şeker pancarı üretim merkezlerinden Yozgat’ta hasat başladı. Tarlada söküm işlemini tamamlayan üreticiler traktöre yükledikleri mahsulle şeker fabrikasının yolunu tuttu. Sezonun verimli geçtiği kentte 2 milyon tona yakın rekolte beklentisi var. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da, pancar alım fiyatını bin 855 lira olarak açıkladı.
Hasat başladı, alım fiyatı açıklandı
Tarlalarda pancar hasadı sürerken Bakan Yumaklı’nın açıkladığı alım fiyatı üreticiyi memnun etti.

Yozgat’ta çiftçilerin şeker pancarı sökümü mesaisi başladı. Üreticiler tarlalardan hasat ettikleri şeker pancarlarını kamyon ve traktörlere yükleyerek şeker fabrikalarına teslim ediyor.
  
Yozgat'ta ilkbahar mevsiminde düşen yağış sayesinde şekerpancarı üreticisi, verimli bir hasat sezonuna başladı. Tarladan sökülen pancarın geçen yıllara oranla daha verimli olması çiftçilerin yüzünü güldürdü.

İl genelinde binlerce çiftçinin ekimini gerçekleştirdiği şeker pancarının hasadı ile çiftçilerin ve mevsimlik tarım işçilerinin de zorlu mesaisi başladı. Şeker pancarını kanca yardımıyla söken işçiler, bir yandan da yapraklarını ayırarak işlenmeye hazır hale getiriyor.

"Pancar üretiminde verimli bir sezon geçiriyoruz"

İl genelinde 1 milyon 850 bin ton şeker pancarı üretimi beklediklerini söyleyen Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Kürşat Arslan, “Yeni yılın pancar hasadı eylül ayının sonu itibarıyla başladı. Çiftçilerimiz de tarlalarından pancarı söküp fabrikalara teslim ediyorlar. Yozgat’ta genel anlamda bu yıl 1 milyon 850 bin ton üretim gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu pancarlar 3 fabrikamızda işlenecek. Bunun 550 tonu tahminen Yozgat Şeker Fabrikasında işlenecek. Şeker oranlarımız geçen seneye oranla bir polar daha fazla. Bu sene pancar üretiminde verimli bir sezon geçiriyoruz, bahar yağmurlarının pancar verimini artırdığını düşünüyorum.” dedi.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelen mevsimlik işçilerden Emrah İşlak ise, “Yozgat’a tarım işçisi olarak geldik. Burada şeker pancarı söküyoruz, her sene geliyoruz. Bu sene pancarın verimi çok iyi ancak pancarın sökümü çok zor oluyor, şimdilik elle kanca yardımıyla söküm yapıyoruz. Daha sonra makine ile sökümlere devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bereketli hasadın yanında açıklanan şeker pancarı alım fiyatları da çiftçiyi sevindirdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılı pancar alım fiyatını, kota tamamlama primi dahil bin 855 lira olarak açıkladı.
şeker pancarı yozgat hasat alım fiyat fabrika tarım ve orman