Hasat başladı, enginar pazarda yerini aldı

26 May Wednesday, 2021
Bursa’nın coğrafi tescil işaretli ürünlerinden biri olan Hasanağa enginarının hasadına başlandı. Çanağının büyüklüğüyle ünlü bu enginarlar lezzetiyle ve pazar payının yüksek olmasıyla diğerlerinden ayrılıyor.
Hasat başladı, enginar pazarda yerini aldı

Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf: Selçuk EĞİLMEZ


Vitamin deposu enginar hasat edildi, yüksek rekolte üreticiyi sevindirdi.


Geniş ürün yelpazesiyle ünlü Bursa’da enginar hasadı başladı. 2020 yılında coğrafi tescil işareti alan Hasanağa enginarının verimi geçen yıllara göre düşük olsa da ürün kalitesiyle yoğun talep görüyor.


Hasat etkinliğine katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “İlimizde yaklaşık 5 bin dekar alanda enginar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yetiştirilen bu alanlardan 5 bin 824 ton enginar hasadı yapılmaktadır. Nilüfer İlçesi Hasanağa Mahallesinde yaklaşık 400 dekar alanda enginar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Enginar bildiğiniz üzere demir bakımından zengin ve vücuttaki toksik maddelerin atılmasında son derece faydalıdır. İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde vücut için önem teşkil etmektedir. Hasanağa’da yetiştirilen enginarların özelliği çanağının büyük, etli, lezzetli ve pazar payının daha yüksek olmasıdır. Hasadımızın bereketli olmasını temenni ediyor, bol kazançlı bir üretim sezonu diliyorum.” dedi.


Hasanağa Mahalle Muhtarı Halil Turan ise, "Hasat daha yeni başladı. Bugün itibari ile ana kafaları kesmeye başladık. Hasanağa Mahallemizde ana geçim kaynağı bu ürün. Hasat başladığında tatlı bir telaş yaşanır. Bu bir ay boyunca devam eder. Tezgahlar kurulur" diye konuştu.

Nilüfer´in Hasanağa Mahallesi´ne özgü iklim, toprak, su gibi unsurların yanında geleneksel tarım yöntemi ile üretilen enginar, büyüklüğü ve lezzeti bakımından en kaliteli enginarlar arasında gösteriliyor. Kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle zor bir sezon geçiren üreticiler verimden ve pazardaki fiyatlardan memnun.

bursa hasanağa enginar hasat coğrafi işaret tarım ve orman