Hassas ürüne özenli hasat

17 September Thursday, 2020
Çanakkale’de susam üretiminde en zor aşama olan hasatta bu yıl kullanılan hasat makinası çiftçinin işini kolaylaştıracak.
Hassas ürüne özenli hasat Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Susam yüksek rekoltesi geniş pazar payıyla Çanakkale’nin önemli tarımsal ürünlerinden biri.

İl genelinde 6 bin dekar alanda ekilen üründe hasat üreticiler için en zahmetli süreç. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çiftçilerin işini kolaylaştırmak amacıyla başlattığı çalışma kapsamında Çanakkale İl Özel İdaresi’nin desteği ile alınan susam hasat makinalarını üreticilerin hizmetine sundu.

Eceabat ilçesi Kumköy’de düzenlenen tarla gününde tanıtımı yapılan 3 adet susam hasat makinasının kullanımı üreticilere uygulamalı olarak gösterildi.

Tarla gününde çiftçilerle birlikte susam hasadı yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “Susam, ülkemizde ve dünyada, kozmetik sektöründen tutunda gıdanın birçok alanında ihtiyaç duyulan bir besin ve gıda maddesidir. Susam tarımında el emeğine yoğun miktarda ihtiyaç duyulmakta. Türkiye'deki üretimin düşük olmasının nedeni makine ile hasadının yapılamamasıdır. Genç nüfusunda köylerden şehirlere göç etmesinden dolayı susam ekimi gün gün azalmıştır. Türkiye’de 250 bin dekar alanda 17 bin ton civarında susam üretilmektedir. Ülke olarak yılda 137 bin ton susama ihtiyaç duyuyoruz. 17 bin ton üretimini yaptığımız susamın yaklaşık 120 bin tonunu ithal etmek zorunda kalıyoruz. Türkiye susam ithal eden ülkeler arasında 3. sırada yer alıyor.

Çanakkale’de ise 6 bin dekar alandan 500 ton civarında susam üretiyoruz. Ürettiğimiz susam ilimiz için yeterli değil. Yıl da 1300 ton civarında susam tükettiğimiz Çanakkale’mizde 800 ton açığımız var. Bu açığımızı kapatabilmek için ekim alanımızı en az üç kat arttırmamız gerekir. Tarla gününü yapmamızın amacı Susam da makineli hasadı sizlere göstermek. Bu amaçla Çanakkale İl Özel İdaresi’nin desteği ile 3 adet susam hasat makinesi aldık. 2 si Eceabat ilçemiz Kumköy-Yalova köylerine, diğeri de Bayramiç ilçemize. Proje başarılı olursa susam tarımının önünde engel olan hasat işçiliğini ortadan kaldırmış olacağız.” dedi.
çanakkale susam hasat hasat makinası tarım ve orman destek tarla günü