Hayalet ağlar temizlendi, canlıları kurtarıldı

26 October Wednesday, 2022
Marmara Denizi'nin Yalova açıklarında deniz canlılarının yaşamlarını tehdit eden ve özelliğine göre 30 yıla kadar kalabilen "hayalet ağlar" ve diğer atıklar dalgıçlar tarafından çıkarıldı. Denizde pek çok canlının hayatını ağlar nedeniyle kaybettiği gözlemlenirken, hala canlı olan hayvanlar kurtarıldı.
Hayalet ağlar temizlendi, canlıları kurtarıldı Tarım ve Orman Bakanlığının denizlerdeki ekosistemi tehdit eden "atıl av araçları"na karşı başlattığı mücadele Yalova'da da sürüyor.

Yalova merkez, Altınova, Çiftlikköy ve Çınarcık ilçeleri açıklarında çalışma yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer ilgili kurumlar, avcılık esnasında kopan, kaybolan veya terk edilen ağları temizledi.

Hayalet ağlara takılan deniz canlılarından bazıları ölmek üzereyken dalgıçlar tarafından kurtarıldı, çok sayıda canlının ise öldüğü gözlemlendi.

Temizleme çalışmaları yerinde inceleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, hayalet ağların neden olduğu tehlikeye dikkat çekti. Parıldar, söz konusu ağların denizden toplanmasının yeterli olmadığını, bu nedenle balıkçılara hayalet ağların yol açtığı zararı göstererek bilgi verdiklerini dile getirdi.

Müdürlüğün sorumluluk alanında yoğun denetimler yapıldığını ifade eden Parıldar, ayrıca balıkçıların müsaade edilen boy ve araçlarla avcılık yapmalarını sağlayarak hayalet ağların denize bırakılmasının önüne geçtiklerine dikkati çekti.

Geçen sene 138 gün deniz devriyesi faaliyetiyle 1409 denetim yaptıklarını belirten Parıldar, bu yıl ise şu ana kadar 100 günde 1200 denetim gerçekleştirdiklerini anlattı. Suat Parıldar, şunları kaydetti: "Hem yasak boylardaki avcılığın önüne geçmek hem yasak av araçlarıyla avlanmanın önüne geçebilmek hem de denizde canlıların yaşam döngüsünü, sürdürülebilirliğini sağlamak amacındayız. Aynı zamanda da bu hayalet ağların önlenmesi, denizde bırakılmasını engellemek ve daha sonra da canlıların yaşam döngüsünü yok etmesinin önüne geçmek adına Sayın Bakanımızın önderliğinde bu çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. 2022 yılında hayalet ağla ilgili çalışmalarımızı şu an itibarıyla tamamlamış bulunuyoruz ama Armutlu bölgesinde de aynı çalışmaları 2023 yılı için planlıyoruz. Yine değişik bölgelerde arama tarama çalışmalarımız neticesinde hayalet ağ ve diğer hayalet ağ görevi gören av araçlarına rastladığımız takdirde bunları temizlemek için sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz."
tarım orman yalova balık marmara denizi hayalet temizleme