Hayvan atığı bu tesiste elektriğe dönüşüyor

21 February Thursday, 2019
Hayvan atıklarını elektriğe, ısı enerjisine ve organik gübreye dönüştüren tesis, 4 bin konutun enerji ihtiyacını karşılıyor. Diyarbakır’ın önemli yatırımlarından olan biyogaz tesisinde önümüzdeki yıllarda 200 milyon liralık enerji ve gübre üretilmesi planlanıyor.
Hayvan atığı bu tesiste elektriğe dönüşüyor Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan biyogaz tesisinde hayvan atığı ile yılda 200 milyon liralık enerji ve gübre üretilecek.

Bölgedeki çiftliklerden toplanan günlük 600 ton atık, 2 bin kilovatsaat elektrik, 2 bin kilovat ısı enerjisi ve 70 ton organik gübreye dönüşüyor.

Firmanın Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kaya, biyogaz tesisinde 2 megavat gücünde enerji üretildiğini belirterek, yatırımın sene sonuna kadar 4,5 megavata çıkarılacağını söyledi.

Kaya, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa gibi sıcaklığın yüksek olduğu illerde tarımsal üretimde sulama ihtiyacının yüksek olduğuna işaret ederek, bu ihtiyacı yaklaşık yüzde 30 azaltmayı hedeflediklerini aktardı.

Türkiye'de şu anda kimyasal gübreye yılda 12 milyar dolar ham madde tedarik ettiklerini dile getiren Kaya, "Burada Türkiye'nin gübre ihtiyacının yaklaşık yüzde 1,5 kadarını üreteceğiz. Bu da aynı 200 milyon lira ithalatın azalması demek. Bu Türkiye için önemli bir katma değer. Tüm tesislerimizi devreye aldığımızda Türkiye'nin gübre ihtiyacının yüzde 5'ini üretmiş olacağız. Dolayısıyla bu da 12 milyarın yüzde 5'i kadar kazanç demek." şeklinde konuştu.

Çevre köylerden 60 kişiye istihdam imkânı sağlanan tesiste sene sonuna kadar yatırımın 4,5 megavata çıkarılması ile hayvan atığından yılda 200 milyon liralık enerji ve gübre üretilmesi planlanıyor.

Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Kadri Oyur, sanayi bölgesindeki işletmelerden günlük 600 ton atığın elde edildiğini, kurulan tesisin atıkların bertaraf edilmesi açısından önemini vurguladı.

Tesisin bölgede olmasının maliyeti düşürdüğünü, çevre temizliğine katkı sağladığını, hayvancılığın daha sağlıklı koşullarda yapılmasına katkı sunduğunu anlatan Oyur, tesisin bir model olduğuna dikkat çekti.
 
diyarbakır biyogaz tesisi hayvansal atık elektrik