Hayvanların yaralarını “Haybulans”la sarıyorlar

06 March Monday, 2023
6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri kırsal mahallerdeki yaralı veya hasta hayvanların yardımına mobil araçla yetişiyor. Uzman personelin hızlıca bölgeye ulaşmasını sağlayan “Haybulans” adlı acil müdahale aracı gerekli ekipman ve ilaçlarla donatıldı.
Hayvanların yaralarını “Haybulans”la sarıyorlar
Haybulans sahaya çıktı, depremzede hayvanların yaraları sarıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çiftçilere her türlü hizmeti götüren Tarım ve Orman Bakanlığı mobil acil müdahale aracıyla da besicilerin yardımına koşuyor.

Üretimin devam etmesi için kayıpların telafi edilmesi kadar hayvan sağlığının korunması da önemli. Bu amaçla hizmete sunulan “Haybulans” kırsaldaki görevine devam ediyor.

Depremlerin ardından Bayburt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, acil müdahale imkanı tanıyan ekipman ve ilaçlarla donatılan ve "Haybulans" adı verilen minibüsü bölgeye gönderdi. Göreve 2021 yılında Bayburt’ta başlayan mobil araç deprem bölgesinde Kahramanmaraş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin koordinesinde acil müdahale ve aşı çalışmalarında kullanılıyor.

Ekipler, hayvan sağlığı kontrollerini yapıyor, zehirlenme, salgın ve doğal afet sonrası toplu hayvan ölümleri gibi konularda acil müdahalelerini gerçekleştiriyor.

"İhtiyaç duyulan her alana ulaşarak vatandaşlara hizmet için çabalıyoruz"

Afet bölgesindeki Sahra Veteriner Kliniğinde yürütülen çalışmalara katılan Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Hasan Gezginç, mobil araçla köylere daha hızlı hizmet ulaştırdıklarını belirtti.

Haybulans hizmetiyle kırsal mahallerde ihtiyaç duyulan hizmetleri sunduklarını dile getiren Gezginç, "Sahadaki hayvanlara yönelik aşı, tedavi ve acil müdahale gibi birçok hizmetimiz var. Çalışmalarımız tüm kırsal mahallelerimizde devam ediyor." dedi.

Gezginç, Haybulans'ın 2021 yılından bu yana Bayburt Tarım ve Orman Müdürlüğünde hizmet verdiğini aktararak, "Bu felaket dolayısıyla bunu şehrimize getirdik. Bu araçla şu anda tüm kırsal mahallelerimizde acil müdahale, aşılama, örnek alma ve suni tohumlamaya kadar her türlü veteriner hekimlerimizin müdahalelerini gerçekleştirebiliyoruz." diye konuştu.

"Salgın ve bulaşıcı hastalık yönünden sıkıntının olmadığını tespit ettik"

Bölgede görevlendirilen Kayseri Yahyalı Tarım ve Orman Müdürlüğü veterineri Mehmet Parlak da depremin olduğu günden itibaren büyükbaş ve küçükbaş hayvanı olan besicilerin yanında olduklarını kaydetti.

Parlak, Haybulans aracıyla kırsal mahallelerde veteriner hizmetlerini sürdürdüklerini dile getirerek, "Çiftçilerimize öncelikle kısa mesaj yoluyla bilgilendirmeler gitti. Hayvanı hasta olan ve herhangi bir isteği olan işletme sahiplerimiz koordinasyon merkezlerimize ihbarda bulunuyor. Bölgemizdeki genel sağlık taramasını bitirdik. Yıkılan ahırların hasar tespit çalışmalarını da tamamladık. Salgın ve bulaşıcı hastalık yönünden herhangi bir sıkıntının olmadığını tespit ettik. Şap aşısı programı kapsamında kısa bir süre sonra aşılamaya başlayacağız." ifadelerini kullandı.
haybulans deprem hayvan sağlığı aşı acil mobil araç veteriner hekim tigem tarım ve orman