31 Ekim'de sona eren zeytinyağı ihracatı sezonunda, 92 bin tonluk dış satımın yaklaşık yüzde 30'u ABD'ye gönderildi.
Zeytinyağı ihracatının 31 Ekim'de sona eren sezonunda, 92 bin tonluk dış satımın yaklaşık yüzde 30'u ABD'ye gitti.
ABD, İspanya ve İtalya'ya gönderilen zeytinyağından elde edilen gelir, 292 milyon dolar olan toplam ihracatın yüzde 66'sını oluşturdu.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğine göre, bu dönemde, zeytinyağı ihracatı 92 bin 130 ton olarak gerçekleşti ve rekor kırıldı. Parasal değer olarak ele alındığında da 292 milyon 763 bin dolarlık rekor ihracata imza atıldı.
Söz konusu sezonda en fazla ihracat, 28 bin 463 tonla ABD'ye yapıldı. Toplam dış satımın yaklaşık yüzde 30'una denk gelen bu ihracattan gelir ise yaklaşık 88,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Her 3 litre zeytinyağından 1 litresinin gönderildiği ABD'ye ihracat artışı yüzde 722 olarak gerçekleşti.
Bu ülkeyi, 21 bin 624 tonla zeytinyağı üretimiyle önde gelen İspanya, 13,7 bin tonla İtalya izlerken, sadece ABD ve İspanya'ya gönderilen zeytinyağı, toplam ihracatın yüzde 54'ini oluşturdu. ABD, İspanya ve İtalya'ya gönderilen zeytinyağından elde edilen gelir, 193 milyon dolara ulaşırken, bu rakam, 292 milyon 763 bin tonluk toplam dış satımın yaklaşık yüzde 66'sına denk geldi.
Bu sezonda, en fazla ihracat artışı 60 katla Bosna Hersek'e olurken, bu ülkeyi, 26,8 katla Senegal, 23 katla İspanya, 15 katla İtalya, 14 katla Brezilya izledi.
Suriye'ye satılan zeytinyağı, önceki sezona göre 11,8 kat artarak, 255 tona ulaştı ve 1 milyon doların üzerinde gelir sağlandı. Mısır'a olan ihracat artışı ise yüzde 495 ve 130 tonluk dış satımın geliri 470 bin dolar oldu.
Gıdada uygunsuzluğa izin vermeyen ekipler, Antalya'da 275...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Avrupa Birliğince...
Devamını Oku ->
Tarım sigortaları kapsamında kasımda üreticilere 4,2 milyar lira...
Devamını Oku ->
Avrupa Birliğince desteklenen IPARD programıyla 14 yılda 26 bin...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yılın üçüncü çeyreğine...
Devamını Oku ->
Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı Kasım Kılıç, Türkiye...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri organik tarımı da...
Devamını Oku ->
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin marka şehirlerinden Diyarbakır’ın...
Devamını Oku ->