İlk milli hibrit tütün ile verim katlanacak

17 March Wednesday, 2021
Türkiye’nin ilk milli hibrit tütünü Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde geliştirildi. İlk milli hibrit tütün çeşidi verimi yüzde 25’e kadar artıracak.
İlk milli hibrit tütün ile verim katlanacak Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yaklaşık 8 yıllık bir çalışmanın ardından Türkiye’nin ilk ve milli hibrit tütünü geliştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillenen hibrit tütün, yüzde 20-25 verim ve yüzde 8-10 oranında kaliteyi artıracak.

Hibrit tütünü geliştiren Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kınay, yeni çeşitlerin özel sektör ve çiftçiler tarafından kabul gördüğünü söyledi. Tütünün hem dünyada hem Türkiye'de önemli bir tarımsal ürün olduğuna dikkat çeken Kınay, “Çalışmalarımızda amacımız yüksek verimli daha kaliteli tütün çeşitlerini geliştirip bunları tescil alabildikten sonra üreticilerimize sunmak.  Başta yerel kalkınma ve genelde de ülke kalkınmasına katkı amacıyla bu çalışmaları yürütüyoruz.” dedi.

Geliştirdiği tütüne kendi soyadını veren Kınay, “Yaklaşık çeşidi geliştirmemiz ortalama 6 yıl süreç aldı. Artı 2 yılda Tarım ve Orman Bakanlığına başvurumuz sonucunda tescil süreci devam etti. Tescil süreci geçen hafta sonuçlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı çeşidimizin tescile hak kazandığını bize bildirdi. Ve artık Türkiye tütün milli çeşit listesinde yeni bir tütün çeşidimiz var.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
tokat yerli milli hibrit tütün