İnegöl’de kestane bahçesi kuruldu

07 June Tuesday, 2022
Bursa’da kestanede verim ve kalite artışı için girişimler sürüyor. O girişimlerden birisi de İnegöl’de gerçekleşti. İlçede 11 dekarlık alanda tanıtım bahçesi kuruldu. Tanıtım bahçesi ile sürdürülebilirliği ve verimi etkileyen önemli hastalık ve zararlılara karşı uygulanacak mücadele ve dayanıklı türler hakkında detaylı bilgiler aktarılacak.
İnegöl’de kestane bahçesi kuruldu HABER: Bursa İl Enformasyon
KAMERA, FOTOĞRAF: Bilgin ÇALIŞKAN
 
Kestane ağaçlarında görülen hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitlerin tespitini sağlamak ve yeni türlerin tanıtımı amacıyla Bursa’da tanıtım bahçesi oluşturuldu.

İnegöl’de, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İnegöl İlçe Belediyesi ile İnegöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün ortak çalışması sonucu 11 dekarda kurulan bahçe ile üreticilere hastalık ve zararlılara karşı uygulanacak mücadele anlatılacak.

Bahçenin tanıtımı Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl belediye Başkanı Alper Taban ile ilçe protokolü ve çiftçilerin katılımıyla yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa'nın kestane üretiminde ve işlenerek pazara sunulmasında öncü bir şehir olması ve pandemiye rağmen artan ihracat rakamıyla ülkemize döviz girdisine katkı sağladığını söyledi. Hamit Aygül, Bursa'nın marka değerlerinden olan kestanenin geçmiş yıllara oranla azalan üretimini arttırmak ve bu konuda tedbir almak amacıyla  çalışmalar yapıldığını söyledi.

Aygül: ''Bakanlığımızın desteği ile yürütülen Proje kapsamında Ödemiş'ten elde ettiğimiz Dal Kanseri, Gal Arısı dayanıklı fidanlarla çiftçilerimize örnek bahçeler oluşturmaya çalıştık. Dört çeşit getirdiğimiz kestanenin hastalıklara mukavemetini gördükten sonra en mukavim çeşitle önümüzdeki yıllarda Bursa'da kestanenin yeniden gelişip kalkınması için çalışma başlatacağız. Bu çalışmalarla kaybolmaya yüz tutan kestaneciliği eski günlerinin üzerine ulaştırımaya çalışacağız. Böylece hem çiftçilerimiz için alternatif bir gelir kaynağı oluşturacağız hem de Bursa'nın marka değerini yaşatmaya devam edeceğiz.'' dedi. 
bursa İnegöl kestane tanıtım örnek bahçe tarım orman