Isparta’nın yeni gözdesi “melisa”

26 July Friday, 2019
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde başarılı projelere imza atan Ispartalı üreticiler ekinezyadan sonra melisayı da hasat etti.
Isparta’nın yeni gözdesi “melisa” Haber: Mesut YALÇIN - Isparta İl Enformasyon
Kamera - Kurgu: Alper ÖZTÜRK

Ispartalı çiftçiler tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini sevdi.

Son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen projeler üreticileri alternatif ürünlere yöneltti.

Ispartalı çiftçiler de “Doğadan bir demet; nane, ekinezya, lippia, melisa” projesi ile katma değeri yüksek ürünlerle tanıştı.

Ekinezyadan sonra melisa da tarlalardaki yerini aldı. Çiftçisinin yüzünü güldüren melisa düzenlenen tarla günü etkinliğinde hasat edildi.

kadınlara yönelik projelere büyük destek verdiklerini vurgulayan Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Murat Dolunay, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde çeşidi arttırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Dolunay, “Bu kapsamda Bakanlığımızın desteğiyle Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında, il müdürlüğümüz ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle başlattığımız “Doğadan Bir Demet; Nane, Ekinezya, Lippia, Melisa” yayım projesi devam ediyor. İlimizin 4 ayrı noktasında Nane, Lippia, Ekinezya ve Melisa Deneme alanları oluşturarak üretiminden pazarlanmasına kadar üreticilerimize her aşamada destek olarak sektörün hem gelişmesine hem de çeşitlenmesine katkı sağlamaktayız.” ifadelerini kullandı.

Kırsal kesimde yaşayan kadınların alternatif ürünlerle aile ekonomisine katkı sağlamalarını hedeflendiği projeye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü her aşamada destek veriyor.

Üretime eğitimle başlayan kadın çiftçilerin projeye ilgisi yoğun oldu.

Melisa üreticisi kadın çiftçi Hatice Aslan konuşmasında “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı” eğitiminden sonra melisa projesi yapmaya karar verdiğini söyledi. Projesine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destek sağlandığı için hayata geçirebildiğini ve bu sayede farklı bir tıbbi ve aromatik bitki yetiştirerek aile ekonomisine katkı sağladığını belirten Aslan, böylelikle diğer kadın çiftçilere de örnek olmak istediğini ifade etti.

Proje paydaşlarından Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Peyzaj Yüksek Mimarı Rafet Sarıbaş da tarla gününe katılanlara melisa bitkisi hakkında teknik bilgi verdi.

Etkinliğe Gönen Kaymakamı Yunus Coşkun, Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay, İl Müdür Yardımcıları Uğur Turgut ve Eyup Adıgüzel, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Fatma Kurt Aydın, Güneykent Belediye Başkanı Metin Kutsal, Gönen Ziraat Odası Başkanı Ali İlk, Gönen İlçe Müdür Vekili Alim Göktaş, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsünden Peyzaj Yüksek Mimarı Rafet Sarıbaş, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.
 
nane ekinezya lippia melisa tıbbi aromatik bitki ısparta