İstismar edilen horozlar devlet korumasında

20 March Wednesday, 2019
Van'da hayvanları istismar edip "horoz dövüşü" yaptıranlara yönelik operasyon düzenlendi. İstismara uğrayan ve vahşileşen 112 horoz, tedavi ve rehabilitasyonlarının yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca koruma altına alındı.
İstismar edilen horozlar devlet korumasında Van'da hayvanları istismar edip "horoz dövüşü" yaptıranlara yönelik operasyon düzenlendi.
İpekyolu ilçesinde ihbarı değerlendiren Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, horoz dövüştürerek kumar oynatanlara yönelik operasyonunda horozlara el konuldu. Horozlar Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Şube’sine teslim edildi.
Sürekli dövüştürüldükleri için saldırganlaşan ve vücutlarında yaralar bulunan 112 adet horoz, tedavi ve rehabilitasyon amacıyla Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü.
Merkezde tedavilerine başlanan horozlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da takip edeceği uzun bir rehabilitasyon sürecinin ardından uygun görülen alanlarda değerlendirilecek.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı “Horozlar getirildiklerinde çok fazla yaralanmış ve hırpalanmıştı. Burada tedavileri yapılacak ve rehabilitasyon sürecinden geçecekler. Sürekli dövüştürüldüğü için saldırgan tutum içindeydiler. Rehabilitasyon sürecinde bunu gidermeye çalışacağız. Uzun süre burada kalacaklar. Dövüşlerde kullanıldıkları için normal hayata alışmaları zaman alacak. Sonrasında uygun görülen alanlarda değerlendirilecekler."
DKMP ekipleri hayvan istismarcısı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında 13 kişiye toplamda 296 bin lira idari para cezası kesti. İstismara uğrayan horozlar ise zaman içerisinde yurdun dört bir yanındaki diğer hayvan istasyonlarına gönderilecek.
.
 
van horoz dövüşü ceza hayvan istismar doğa koruma milli park