İtalya’da gördü Niğde’de uyguladı

23 February Tuesday, 2021
İtalya'da gördüğü meyve ve sebze kurutma tesisini devlet desteği ile Niğde'de kuran Burak Akbulut otuza yakın meyve ve sebzenin ihracatına başladı.
İtalya’da gördü Niğde’de uyguladı Niğde'de yaşayan 25 yaşındaki Burak Akbulut, İtalya’da gördüğü tesisi Niğde’de kurarak, kendi işinin sahibi oldu ihracata başladı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinden mezun olan Akbulut, okuduğu dönemde Erasmus programıyla gittiği İtalya'da, kurutulmuş ve dondurulmuş meyve ve sebzeye ilgi olduğunu görerek, Türkiye'de bu alanda çalışmayı planladı.

Mezun olduktan sonra hazırladığı projeyle Tarım ve Orman Bakanlığına başvuran Akbulut, Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde meyve ve sebze kurutma tesisini yaklaşık 1 yıl önce hayata geçirdi.

Bu alanda ciddi bir pazarın olduğunu anlatan Akbulut, şunları kaydetti: "İtalya'da bunları görünce 'biz neden yapamayalım' diyerek bu yola başladım. Türkiye'ye döndüğümde Tarım ve Orman Bakanlığına bir proje yazarak bu süreci başlattım. Sonra Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde bu yatırımı yaptık. Yaklaşık 7,5 milyon liralık bir yatırım yaptık. Bunun 1,5 milyon lirasını Tarım ve Orman Bakanlığından hibe aldık. Tesisimizde, kavun, karpuz, domates, elma, pancar, siyah havuç, portakal, limon, nar, muz, çilek gibi birçok meyve ve sebzenin kurutmasını, cipsini, öğütmesini yapıyoruz. Yaklaşık 30 çeşit meyve ve sebzeyi işliyoruz. Başlıca sebzelerimiz ise ıspanak, maydanoz, dereotu. Bu ürünleri toz, granül ve yaprak şeklinde kurutulmuş ve öğütülmüş olarak üretiyoruz."

"Buna bağlı olarak 200 ton kurutulmuş ürün üretiyoruz. Kapasitemizi yıllık yaş olarak yaklaşık 7 bin tona, kurutulmuş olarak da 800 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Ürünlerimizi iç piyasada birçok ile gönderiyoruz. Aynı zamanda Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD'ye göndermeye başladık. İhracatımız 4-5 ülkeye aktif olarak devam ediyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen üretime aksatmadan devam ediyoruz. Ayrıca yaklaşık 500 dekar alanda domates, kavun, karpuz, elma gibi ürünleri kendimiz üretiyoruz." ifadelerini kullanan Akbulut, Niğde ve çevre illerdeki çiftçilerden narenciye, portakal, limon, muz, nar gibi ürünleri tedarik ettiklerini, ülke ekonomisine fayda sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Niğde tesis ihraç italya erasmus devlet destek tarım orman girişimci genç