Son yılların vazgeçilmez tahıllarının başında gelen karabuğdayda hasat dönemi başladı.
İçindeki lif oranın yüksekliği ile kilo vermeye yardımcı.
Açlık duygusunu bastırıyor…Ve bağırsakların kolay çalışmasını sağlıyor.
İşte bu mucize tahılın adı; Karabuğday.
Karabuğdayı diğer tahıllardan ayıran özelliği ise içinde glüten bulunmaması ve protein bakımından zengin olması. 100 gram karabuğdayda 11 gram protein bulunmakta ve insan vücudu bu proteinin yüzde 74’ünü kullanabilmektedir.
Ülkemizde çok bilinmeyen ve az miktarda tüketilen karabuğday ve çok sayıda tıbbi bitki için bakanlık harekete geçti. Karabuğday tohumları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde yürütülen ve 25 ilde uygulanan “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkilerinin Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında çiftçilere ücretsiz dağıtıldı. Çankırı’da 16 çiftçi 140 dekarlık alanda karabuğday tohumunun ekimini yaptı.
Hasat dönemi gelen karabuğday için tarla günü düzenlendi. Tarla gününde yapılan hasatta araziden dekar başına 260 kg verim alındı.
Karabuğday tarla gününe Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır ve çok sayıda yetkili katıldı.
Yapılan “Tarla Günü’nde konuyla ilgili olarak açıklama yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan “İlimizde ilk defa yetiştiriciliği yapılan Karabuğday glüten içermediğinden özellikle Çölyak hastalarının beslenmesi için gerekli olan bir besin maddesidir. Ayrıca taneleri pilav, çorba ve dolmalarda kullanıldığı gibi tanelerden elde edilen unu saf veya diğer unlarla karıştırarak hamur işlerinde de kullanılmaktadır. “ dedi.
Üretim planlamasının su ürünlerinde de başarılı olduğunu belirten...
Devamını Oku ->
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kurumunun...
Devamını Oku ->
Antalya'da etkili olan sel, su baskını, fırtına ve hortum evler...
Devamını Oku ->
Toprak Mahsulleri Ofisi hububat üretimi açısından yağışları...
Devamını Oku ->
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon...
Devamını Oku ->
Orman Genel Müdürlüğü ile Ormancılığı Geliştirme ve Orman...
Devamını Oku ->
Kırşehir'deki Malya Tarım İşletmesi, yetiştirdiği yerli ırk...
Devamını Oku ->
2026 Yılı Yatırım Programı'nda tarım ve orman sektöründe bu yıl...
Devamını Oku ->