İyi Tarım Uygulamaları Sertifikalandırıldı

26 December Thursday, 2019
Bursa’da iyi tarım uygulamaları sertifikalandırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl uygulanan ‘İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü’ Projesi kapsamında bu yılki sertifikasyon sürecini başarı ile tamamlayan 27 üreticiye sertifikaları teslim edildi.
İyi Tarım Uygulamaları Sertifikalandırıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl uygulanan ‘İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü’ Projesi kapsamında, Gemlik İlçesi Katırlı ve Muratoba Mahallelerinde bu seneki sertifikasyon sürecini başarı ile tamamlayan 27 üreticimize sertifikaları takdim edildi.

Sertifika Töreninde; Gemlik Kaymakamı Sayın Yaşar Dönmez, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile birlikte üreticiler ve çok sayıda katılımcı yer aldı.

Törende konuşma yapan Gemlik Kaymakamı Sayın Yaşar Dönmez, iyi tarım uygulamalarının kurallarına uyularak yapılmasının önemine dikkat çekti. İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne üreticilere verdikleri destek ve çalışmalar için teşekkürlerini iletti.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL konuşmasında İyi tarım Uygulamasını anlatan başladı Aygül: ‘’Günümüzde çevre sorunlarının yoğunlaşması ve obezite, deli dana, kanser vb gibi gıda kaynaklı hastalıkların artması sonucunda, tarımsal faaliyetlerde kullanılan girdilerin bilinçsiz kullanımı ile doğal dengeyi bozucu tarım uygulamalarının azaltılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu gerekliliğe binaen  "Sürdürülebilir Tarım’’ kavramını geliştirilmiş, bunun ilke ve kuralları da " İyi Tarım Uygulamaları " adıyla açıklanmıştır. İyi Tarım Uygulamaları; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılarak doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim biçimidir.’’ dedi.

Sertifikalandırma sürecini de anlatan Aygül, ‘’ Üreticilerimiz İyi Tarım Uygulamalarının Sertifikasyon sürecine, Bakanlığımızın yetkilendirdiği Sertifikasyon firmalarından biriyle Sözleşme imzalayarak başlıyor.  Bakanlığımızca belirlenen çeşitli kontrol noktalarını başarı ile uygulayıp, son aşamada ise ürünlerinden numune alınarak akredite olmuş laboratuvarlarda incelenmesiyle, ürünlerinde pestisit kalıntısı çıkmayan üreticilerimiz Sertifika almaya hak kazanıyorlar. Sertifika almaya hak kazanan üreticilerimiz ise Bakanlığımızın İTU Desteğinden faydalandırılıyorlar. Bakanlığımız tarafından her yıl uygulanan’’ İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında bu yıl Gemlik İlçemizde Katırlı ve Muratoba Mahallelerin de toplam 27 üreticimizle, yaklaşık 1.540 dekar alanda projemiz hayata geçirildi ve bu üreticilerimiz sertifikalandırıldı. Bu sene İyi Tarım Uygulamalarının Sertifikasyon sürecini başarı ile geçirmiş ve sertifika almaya kazanmış tüm üreticilerimiz tebrik ediyor, belgelerinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum’’ dedi.

İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesini başarı ile tamamlayan üreticiler Sertifikalarını; Gemlik Kaymakamı Sayın Yaşar Dönmez, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bitkisel Üretim Şube Başkanı Ömer Doğan, Gemlik İlçe Tarım Ve Orman Müdür Nuri Tuna, Gemlik Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hulusi Bayrak, Katırlı Mahallesi Muhtarı Raşit Ertunç ve Muratoba Mahallesi Muhtarı Hüseyin Sukuşu’ndan teslim aldı. Tören birlikte çekilen fotoğraf ile sona erdi.

iyi tarım bursa sertifika tören