İznik aronya ile buluşuyor

18 November Friday, 2022
Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde atıl kalan tarım arazilerinin üretime kazandırılması için yürütülen proje kapsamında Bursa İznik'te 2 bin adet aronya fidanı dağıtıldı.
İznik aronya ile buluşuyor
Haber: Bursa İl Enformasyon

Bursa'da süper meyve ve sağlık meyvesi olarak anılan, yüksek kazanç sağlayan aronyanın  üretim alanı genişliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde atıl kalan tarım arazilerinin üretime kazandırılması için yürütülen proje kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce İznik'te 2 bin adet aronya fidanı dağıtıldı.

Dağıtım töreninde konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Ahududu, yaban mersini ve aronya gibi bitkilerin üretilmesi ve yaygınlaştırılması için Bakanlığımızın ve Belediye Başkanlığımızın desteği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün iki üreticimize toplamda 2 bin aronya fidanı vereceğiz.  Aronya tıbbi, aromatik, antioksidan ve kanser hastalığına karşı olumlu etkiye sahip olduğu bilinen kıymetli bir bitki. Taze ve kuru meyve olarak da tüketilebilmektedir. Aynı zamanda gıda sektöründe işleyerek de tüketilebiliyor. Besinlerin renklendirilmesinde ve besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sonbaharda Yaprakları renk değiştirebildiğinden süs bitkisi olarak da kullanılabiliyor. İznik de aronya üretimine çok elverişli bir ilçe, geliştirme imkanı var. Önümüzdeki süreçte projelerimiz devam edecek. İnşallah çiftçilerimizin birim alandan daha yüksek verim elde etmelerini sağlamış oluruz. Çiftçilerimiz 8 da alan için üretim maliyeti 60 bin civarında. Bunun yüzde 75'i bakanlık yüzde 15'i ise çiftçi destekli. Bakanımız diyor ki üretmek sizden, destek bizden. Bize destek olan ilçe belediyemize de teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından teslim edilen aronya fidanlarıyla 8 da alanda örnek bahçesi kurulacak.

Bursa'da il genelinde yaklaşık bin 273 dekar alanda 677 ton aronya üretimi yapılıyor. En fazla üretim ilçesi ise 405 ton ile İnegöl.
tarım orman aronya destek fidan