“Kabin Takın, Hayatta Kalın”

17 August Wednesday, 2022
Traktör devrilmesi sonucu meydana gelen ölümlü kazaları en aza indirmek amacıyla hayata geçirilen “Kabin Takın Hayatta Kalın” projesi Manisa’da tanıtıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün hazırladığı kamu spotu ve eğitim videoları düzenlenen lansman ile yayına girdi.
“Kabin Takın, Hayatta Kalın”
Haber: Manisa İl Enformasyon

Türkiye’nin tarımsal üretim merkezlerinden Manisa en çok traktörün kullanıldığı şehir.

Bu durum çok sayıda traktör kazasını da beraberinde getiriyor. Durumun ciddiyetine dikkat çekmek ve çiftçileri bilinçlendirmek amacıyla yola çıkan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Kabin Takın Hayatta Kalın” projesini başlattı.

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından desteklenen proje kapsamında kamu spotları ve eğitim videoları hazırlandı. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz’in katılımlarıyla gerçekleşen lansman, Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda düzenlendi.

Köylerde yaşayanlar için traktörün hem ulaşım aracı hem de üretim aracı olarak kullanıldığını belirten Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, “Traktör kullanımının güvenli bir şekilde olması konusunda özellikle güvenlik güçlerimiz ve birçok kuruluşumuzun büyük gayretleri var. Bu konuda traktör kullanıcılarını bilinçlendirmeye yönelik kampanyalar düzenleniyor. Ama elimizdeki verilere dayanarak söylüyorum ki bunların kullanıcılar üzerinde çok da istediğimiz ölçüde etki bırakmadığını, bu eksikliğin sürdüğünü görüyoruz. Biz bugün traktör kazalarındaki ölüm oranının yüzde 70 olduğundan bahsediyorsak, 100 tane traktör kazasından 70’i ölümle sonuçlanıyorsa bu ciddi bir orandır. Elbette sürüş güvenliğini sağlayarak kaza yapmamak esas olmalı ama kaza olduğunda da o kaza sonucunda da kimsenin hayatının kaybetmemesi, bunun en az seviyeye çekilmesi, kimsenin sakat kalmaması da burada ana hedefimiz olmalıdır” şeklinde konuştu.

Projenin lansmanında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, çiftçileri kazalardan korumak için hayata geçirdikleri projede teknolojiyi de kullandıklarını belirtti.

Öztürk; “Elbette bizim için çiftçinin hayatı, insan hayatı olmasından dolayı önemli. Bir taraftan da bizim için profesyonel bir çiftçi çok kolay yetişmiyor. Yıllar içerisinde birikimiyle, tecrübesiyle belli bir noktaya geliyor. Biz bakanlığa farklı bir proje taşıdık. Bir kabin içerisinde bir kaza anını canlandıracak şekilde bir sana gözlük çalışması yapılıyor. Burada da çiftçiler için farklı bir platform oluşturuluyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Manisa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, bir hayat kurtarmak, bir çiftçiye destek olmak amacıyla bu projede yer aldıklarını ifade etti.

Toplantıya Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Manisa İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, İl Jandarma Tugay Komutan vekili Albay Enver Sungur, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, İl Sağlık Müdürü Emre Erkuş, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa Valiliği AB Proje Koordinatörü Ural Sevener ile projeye destek veren kuruluşların temsilcileri ile proje gönüllüsü çiftçiler katıldı.

Projeye katılarak destek verenlere plaket ve teşekkür belgeleri ile hediyeleri Vali Karadeniz ile diğer protokol üyeleri tarafından verildi.        
manisa traktör kaza kamu spotu eğitim kabin tarım ve orman