Kadın çiftçinin projesi hayatını değiştirdi

10 September Monday, 2018
“Hem hayallerimi gerçekleştirdim, hem de hayalleri olan kadınlara örnek oldum.” Bu sözler “Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi Projesi” ile yarışma birinciliği kazanan Sultan Kaçamaz’a ait. Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden aldığı eğitim ve desteklerle kendini geliştiren Kaçamaz bugün kendi işletmesini açan girişimci bir kadın çiftçi.
Kadın çiftçinin projesi hayatını değiştirdi Haber: Erdem BAĞCI
Kamera: Zafer CANLI - Muhammed AKGÜN

Kahramanmaraş’ta kadın çiftçiler başarılı projelere imza atıyor.

Bunlardan biri de “Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi Projesi” ile Girişimci Kadın Çiftçi birinciliğini kazanan Sultan Kaçamaz.

Projesinin yarışma birincisi olması ile hayatı değişen Sultan Kaçamaz bugün kendi işletmesini kuran örnek bir kadın çiftçi.

Kahramanmaraş’ta yetişen sumak bitkisini işleyerek ekonomiye kazandıran kadın Sultan Kaçamaz’ın kurduğu işletmenin açılışı törenle yapıldı.

Kadın çiftçi projelerinin başarılı sonuçlar elde etmesinde büyük katkısı olan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı da bu önemli günde kadın girişimcinin yanında oldu.

Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Sürur Kır, yaptığı anlamlı konuşmayla kadın çiftçinin hikâyesini ve duyduğu heyecanı paylaştı.

Kır, “Bir kişi düşünün fedakâr bir anne babanın dört çocuğundan biri en küçüğü olan küçük bir kız. Zorlu bir yaşam mücadelesinin ardından günün birinde evlenir çocuk sahibi olur. Tam üç çocuğu olur, ikisi erkek birisi kız. Eşi çalışmaktadır. İsterse evini ev işlerini yürütür, işleri bitince televizyon karşısına geçer diziler filmler o kanal bu kanal gezer. Ancak durum öyle değil. Çok çalışan çabalayan, etrafındaki onlarca hemcinsi farklı farklı alanlarda vakit öldürürken bütün bunları elin tersiyle iten, aile ekonomisi dolayısı ile ülke ekonomisine katkı sağlamayı öncelik edinen, bütün bunları gizli saklı kimseye fark ettirmeyen “yalnızca ben kazanayım” düşüncesiyle hareket etmek yerine örnek ve önder olmaya çalışan, ailesini her anlamda destekleyen, çocuklarının boş zamanlarını teknoloji kölesi olarak değil emeğe ve alın terine ortak olan toprağına geleceğine ve ülkesine sahip çıkacak çocuklar olarak yetiştiren, devletinin gücünü de arkasına alan yaşadığı köye mahalleye ilçeye ilham kaynağı olan Sultan Kaçamaz; zaten kaçmadı. Çalıştı, çabaladı. Ailesinin de desteği ile bu günlere geldi. Yapmış oldukları ve yapacak olduklarıyla da adından uzun yıllar söz ettirecek Sultan. Kırsal da tarım alanında pes etmeden çalışınca neler yaşandığını ve nereden nereye ulaşabileceğini bizlere gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Kadın çiftçileri “tarımın sultanları” olarak nitelendiren Kır, bakanlığın sağladığı desteklerde önceliği daima kadın çiftçilere verdiğinin altını çizdi.

Tarım ve Orman Kahramanmaraş İl Müdürü Mustafa Bozkurt da bölgenin coğrafi ve iklim avantajlarından faydalanarak daha pek çok ürünü ekonomiye kazandırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında aldığı destek ve eğitimlerle halleri gerçek olan Sultan Kaçamaz, kendisi gibi düşünen kadınlara örnek olmak için elinde geleni yaptığını söyledi.

Konuşmaların ardından, sumak ekşisinden yapılan yemek yarışmasında derece girenlere ödül verildi.

Sultan Kaçamaz’ın işletmesinin açılışını yapan protokol üyeleri tesisi gezdi.
 
Kahramanmaraş Sultan Kaçamaz Kadın Çiftçi Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi Projesi