Kadın elinden safranda ilk hasat

12 November Friday, 2021
“Muğlalı Kadınların Eli Safrana Bulanacak” projesinde ilk hasat heyecanı yaşandı. Yatağan’da düzenlenen tarla günü etkinliğinde, alternatif ürün olarak ektikleri safranla yeni bir istihdam kapısı açan kadın çiftçiler bir araya geldi. Etkinliğe katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, toprağı ve suyu koruyarak üretimi sürdürmeyi amaçlayan projeler yaptıklarını söyledi.
Kadın elinden safranda ilk hasat Haber: Muğla İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığının ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’ programı kadın çiftçilere yeni üretim alanları sağlamaya devam ediyor.

Muğla’nın Datça, Bodrum ve Yatağan ilçelerinde yürütülen “Muğlalı Kadınların Eli Safrana Bulanacak” projesiyle de kadın çiftçiler safran yetiştiriciliğine başladı.

Projenin ilk tarla gününde kadın çiftçilerle bir araya gelen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, alternatif gelir getiren ürün olarak safranı kadın çiftçilerle buluşturduklarını söyledi.

Hedeflerinin Muğla’da Safranbolu’dan daha fazla safran üretmek olduğunu belirten İl Müdürü Saylak, “Alternatif gelir getiren ürünlerin başında gelen safranı kadın üreticiler ile buluşturduk. Safran soğanının kilosu ortalama 150 TL’ den satılıyor. Safranın gramı ise ortalama 50 TL’den satılıyor.  Birçok kullanım alanı olan safran boya sanayinde de aranan bir ürün. Kadın üreticileri ve emeği geçen arkadaşları kutluyorum. Ayrıca Bakanlığımızın KKYDP 15. Etap destek programı açılmış olup, ekonomik alt yapı yatırımı, makine-ekipman desteğine başvurmak için herkesi davet ediyorum. Aynı zamanda su ve toprağın sürdürülebilirliği bizler ve gelecek nesiller için önemli bir konu. Hiçbir kaynağımız sonsuz değil. Bu anlamda suyun tasarruflu kullanılması konusunda herkesi duyarlı olmaya bu konuda yine Bakanlığımızın desteklerinden faydalanarak tasarruflu su kullanımı noktasında projelere başvurmaya davet ediyorum” dedi.

Tarlasında safran yetiştiriciliği yapan Ebru Güler, kadın çiftçiler adına yaptığı konuşmada verilen destekten dolayı memnuniyetini dile getirdi, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Kaya üreticilerin her zaman yanında olduklarını vurguladı, yapılan çalışmaları takdirle izlediklerini söyledi.

Yatağan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kuru da, Yatağan İlçesinde safran yetiştiriciliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Çiftçiyi alternatif gelir getiren ürünlerle tanıştırmak gerekir” dedi.
Tarla günü etkinliği katılımcıların kadın çiftçilerle birlikte safran hasadı yapmasıyla sona erdi.
muğla safran kadın çiftçi tarla günü tarım ve orman