Kadın kooperatifleri “Çiftçi Okulu”nda

05 November Friday, 2021
Uygulamalı çiftçi okulunun yeni öğrencileri kadın kooperatifleri. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü “Uygulamalı Çiftçi Okulu” projesinde çok sayıda çiftçi ve geçici koruma altındaki Suriyeli eğitim almaya devam ediyor. 2021 yılında açılan; “Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı ve Kooperatifçilik” ve “İncir Yetiştiriciliği” kurslarından 75 üretici faydalandı.
Kadın kooperatifleri “Çiftçi Okulu”nda
Haber: Bursa İl Enformasyon  
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN  
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI


Projelerle eğitimli üretici sayısı artıyor, eğitimli üreticilerle tarımda kalite yükseliyor.
 
Bursa’da Projede Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yürüttüğü “Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkânlarının Yaratılması aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında açılan Uygulamalı Çiftçi Okullarıyla üreticilerin bilgi ve becerilerinin arttırılması hedefleniyor.
 
Zeyniler Çalıkuşu  Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni ziyaret eden Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, kadın kooperatiflerine eğitimlerin yanında ekipman desteği de verdiklerini belirtti.
 
Aygül, “Proje kapsamında, İlimizde 6 Uygulamalı Çiftçi Okulu uygulanmıştır. 2020 yılında Unlu Mamuller ve Zeytin Yetiştiriciliği konularında 3 grupta toplam 75 faydalanıcıya eğitim verilmiştir. 2021 yılında Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı ve Kooperatifçilik ve İncir Yetiştiriciliği konularında toplam 75 faydalanıcıya eğitimler verilmiştir. Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı ve Kooperatifçilik grubunda, yöresel gıda üretimi, etiketleme, hijyen ve ambalajlama konularında eğitimler düzenlenmiştir. Proje ile toplam 5 bin dolar (kişi başı 200 dolar, 25 faydalanıcı) ayni yardım kapsamında; vakum makinesi, salça yapma makinesi, endüstriyel tip blender, endüstriyel tip mikser, poşet kapama makinesi, dikey dondurucu dolap ve fritöz Zeyniler Çalıkuşu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne teslim edilmiştir.” dedi.
 
Zeyniler Çalıkuşu  Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahinur Makar da, kadın çiftçilerin üretime ve ekonomiye yaptıkları katkının sürmesi için eğitimlerin önemine dikkat çekti.   
bursa kadın kooperatif zeyniler çalıkuşu çiftçi okulu fao tarım ve orman