Kadınlar israfı önleyerek doğayı koruyor

17 June Friday, 2022
Muğla’da uygulanan Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri ile Birlikte Doğacak Projesi meyvelerini veriyor.
Kadınlar israfı önleyerek doğayı koruyor HABER: Muğla İl Enformasyon
 
Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri ile Birlikte Doğacak Projesi Muğla’da uygulanmaya devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığının desteklediği Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsünce ortak yürütülen proje ile kadınlara zeytin ve zeytin ürünlerinin üretimi konusunda eğitimler veriliyor.

Proje kapsamında Ortaca İlçesi’ne bağlı Mergenli’deki üreticilere yönelik yapılan etkinlikte evsel ve doğal atıklardan kompost yapımı gösterildi. Kompost yapımında kullanılan bokaşi kovası dağıtıldı.

Yapılan etkinliğe İl Müdür Yardımcısı Erizan Yılmaz, Ortaca Sağlık İlçe Müdürü Dr. Ayşe Binol Akdağ, Ortaca İlçe Tarım ve Orman Müdürü Okan Bilgiç, Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Levent Uyan, Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ve üreticiler katıldı.

Etkinlikte konuşan Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü projelerle üreticilerin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Okan Bilgiç ilçenin tarım potansiyelinden söz ederek bu potansiyeli daha ileriye taşımak ve çeşitlendirmek için yapılan çalışmaları anlattı.

İl Müdür Yardımcısı Erizan Yılmaz konuşmasında Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kadın üreticilere tanınan pozitif ayırımcılığa değinerek kadın çiftçilere verilen destek ve yapılan çalışmaları aktardı. Kadınların her alanda başarılı olduğuna vurgu yapan Yılmaz, projelerde gösterdikleri başarılara ve istihdam konusuna değindi.  Zeytinin Muğla için vazgeçilmez bir ürün olduğunu ve zeytin ile ilgili birçok proje yürütüldüğünü kadınlara yönelik ise  “Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri ile Birlikte Doğacak” projesi ile yürütüldüğünü söyledi.

İzmir Bornova Zeytincilik araştırma Enstitüsünden Dr. Ayça Akça Uçkun zeytin bakım ve besleme hakkında bilgi vererek, kompost yapımını gösterdi. Sıcak ve soğuk kompost yapımını anlatan Dr. Uçkun, bokashi kovası ile kompost yapımına ayrıca değindi.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde tanıtım lansmanı ile hayata geçirilen proje yangından zarar gören zeytin alanlarında bakım onarım çalışmaları ile başlamıştı.
kadın üretici tarım orman eğitim zeytin anka