Kadınlar kooperatiflerle güçlenecek

30 May Monday, 2022
Tarım ve Orman Bakanlığı; kadın kooperatiflerini bu projeyle güçlendirecek. “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında kadınların çalışma hayatında daha aktif ve etkin olması için çalışmalar yapılacak. Önemli bir işbirliğiyle hayata geçirilen proje sektörde istihdam edilen ve üreten kadın sayısı da arttırılacak.
Kadınlar kooperatiflerle güçlenecek Haber: Adana İl Enformasyon

Bakanlıklar güçlerini birleştirdi, üreten kadına destek eli uzandı.

“Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” Yerel Paydaş Toplantısı Adana’da yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü projede amaç kadınların sektörde aktif olması, daha çok üretmesi ve istihdam edilmesi.

Paydaşların güç birliğine dikkat çeken Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Nimet Kaleli, kadının güçlenmesinin tarımın güçlenmesini sağladığını vurgulayarak, “Kadınların çok zor bir alanın içinde olduğunu biliyoruz. Hem kooperatif kurmak, hem kadın olmak, bir de bunu tarımda ve kırsalda başarıyor olabilmek inanılmaz büyük bir beceriyi gerektiriyor. Bu açıdan yürüteceğimiz bu projede biz sizin eliniz, ayağınız, kulağınız olacağız. Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki tarım sektörü kadınların en çok istihdam yapıldığı bir sektör. Ülkemiz için tarım ne kadar stratejik bir alansa kadınlar için de o derece stratejik bir alan haline geldi. Kırsalda kadını güçlendirdiğimizde, sosyo ekonomik yönden olsun farklı alanlarda olsun, tarımın her aşamasında güçlendirdiğimizde aslında tarımı güçlendirmiş oluyoruz. Sadece kadını değil kadının ailesini güçlendirmiş oluyoruz” dedi.

Kadın kooperatiflerinin üretimini arttıracak projelere odaklandıklarını söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ise “Kooperatifler bütün dünyada istihdamı artıran ekonomileri büyüten etkilere sahip. Birleşmiş Milletlerin 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden 14’ünün gerçekleşmesinde kadın kooperatiflerinin etkili olduğunu gözlemliyoruz. Dünya genelinde 3 milyon kadın kooperatifi bulunuyor. 1 milyardan fazla kişi kooperatiflerin parçası durumunda. Ülkemiz de kooperatif sayıları bakımından İtalya ve İspanya’dan sonra Avrupa’da 3. sırada yer alıyor. Kooperatifler dünya genelinde 280 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Ülkemizde de 85 bin kooperatifin 8 milyonu aşkın ortağı bulunuyor” diye konuştu.

Adana Valisi Süleyman Elban da projenin; kadınların istihdam oranını yükseltecek, girişimcilik kapasitelerini arttıracak, tarımsal yeniliklere ve teknolojilere erişmelerini sağlayacak, bilgi düzeylerini yükseltecek bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi 15 Eylül 2021 itibarıyla Adana’nın da içinde bulunduğu 30 pilot ilde başlatıldı. Proje ile kadın kooperatiflerinin teşvik edilmesi, mevcut kooperatiflere aktif katılımın sağlanması, kadınların kapasitelerini yükselterek kadın istihdamının artırılması amaçlanıyor. Proje ile halen faaliyetine devam eden kadın kooperatiflerinin güçlü yönleri belirlenerek diğer kooperatiflere örnek teşkil etmeleri sağlanacak.
adana kadın kooperatif proje üretim istihdam aile ve sosyal politikalar tarım ve orman yayım ve eğitim