Kadınlar kurdu, örnek projeler hayata geçti

23 February Friday, 2018
Otuz dört kadının ortaklığında kurulan Gönen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kadınların üretime katılımlarını sağlamak amacıyla birbirinden güzel projeleri hayata geçiriyor.
Kadınlar kurdu, örnek projeler hayata geçti Röportaj: Türkşan KARATEKİN
Haber: Ercan AKSOY
Kamera: Tolga URUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
 
Gönen Merkez Tuzakçı Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi birbirinden ilginç projelerle hem kadınları üretime katıyor hem de ailelerine ek gelir sağlamalarına imkân veriyor.
Başkanlığını Berrin Yetkinvar’ın yürüttüğü kooperatifin ana konusunu coğrafi işaret de almış olan el emeği göz nuru Gönen iğne oyaları oluşturuyor. Bunun dışında yine kadınların yaptığı mantı, erişte ve yoğurtlar da kooperatif tarafından açılan Nakış Kafe’de tüketicilere sunuluyor.
Kooperatifin çalışmaları hakkında WebTarım TV’ye açıklamalarda bulunan Berrin Yetkinvar, 2013 yılında çıktıkları yolda her geçen gün bir adım daha ileriye gittiklerini vurguladı. Yetkinvar, kooperatif sayesinde kadınların üretime geçmelerini sağlayarak bu konuda bir farkındalık yarattıklarını ve yeni projelerle hız kesmeden yollarına devam ettiklerini ifade etti.
Yetkinvar şunları söyledi:
“Faaliyetlerimiz içerisinde iğne oyaları dışında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) bir proje yapıp hibe alarak kurduğumuz bir işletmemiz var, burada Tahirova koyunu yetiştiriyoruz, süt sağımı yapıyoruz. Sağdığımız sütleri de geleneksel yöntemlerle yoğurt yapıp kendi oluşturduğumuz Nakış Kafemizde sunuyoruz. Nakış Kafe’yi kooperatif bünyesinde oluşturduk. Kadınlarımızın ürettiği bütün ürünler; mantılarımız, eriştelerimiz, yoğurtlarımız bu kafe içerisinde hazırlanıp sunuluyor. Ayrıca yine Nakış Kafe’de pazar günleri Kadınca Sanat Atölyesi olarak pazar kuruyoruz. Bu sefer kooperatif dışından da olan ama bizim hizmet verdiğimiz bölgelerde bulunan bütün kadınlar ne kadar ürünleri varsa semt pazarına getirir gibi alıyorlar bohçalarını Nakış Kafe’ye geliyorlar. Bir tarafta ürünlerini sergiliyorlar bir tarafta çaylarını kahvelerini içip nakışlarını yapıyorlar ve pazar günleri de direk tüketiciyle buluşmuş oluyorlar.”
Kooperatif birçok kurumla işbirliği yapıyor
Kadınlar adına sosyal sorumluluk projeleri oluşturduklarını da belirten Berrin Yetkinvar, Çocuk Esirgeme Kurumu’yla yaptıkları bir çalışma olduğunu da ifade etti. Kurumda çini dersleri verdiklerini, ayrıca bölgede ihtiyacı olan kadınlara destek vermeye çalıştıklarını da dile getiren Yetkinvar, çok önem verdikleri bir başka projenin ise koyun projesi olduğunu kaydetti. Yaklaşık dört yıldır koyunculuk yaptıkları için bu konudaki artıları ve eksileri çok iyi öğrendiklerinin altını çizen Yetkinvar, “Biz damdan düşeniz. O yüzden de damdan düşeni getirin dedikleri için oturduk güzel bir proje hazırladık. Kooperatif bünyemizdeki köylerdeki kadınlarımızı köyde tutarsak; yani kadın köyde kalırsa çocuk kalır, kadın köyde kalırsa eşi kalır diyerek kadınlara bir koyunculuk projesi oluşturduk. Bunu Sayın Bakanımıza sunduk, Bakanımız çok olumlu karşıladı. Bu konuyla ilgili diğer genel müdürlerimizle görüştürdü bizi ve projemiz onaylandı. Yakın bir zaman içerisinde bizim bölgedeki kadınlarımızı onar günlük on beşer günlük bir eğitim programına alıp kurduğumuz çiftlikte uygulamalı eğitim almalarını sağlayacağız. İŞ-KUR ve Halk Eğitim tarafından da teorik eğitimler verilerek sertifikalandırılacak. Bu sertifikalandırma sonucunda da yine Bakanlıkla görüştük, onlara 20 koyun artı bir koç sağlayarak bölgemizdeki kadınları hayvancılıkta ileri noktalara taşıyacağız”
Coğrafi işaret almış olan Gönen iğne oyasını kendi kurdukları bir atölyede yeni nesle öğreterek, yeni neslin de bu piyasaya girmesini sağlayacaklarını ifade eden Berrin Yetkinvar, ileriki aşamada ise üretimi arttırarak pazarlamayı planladıklarını dile getirdi. Yetkinvar şöyle konuştu:
“Anneannelerimiz, babaannelerimiz torununuzu alın gelin projesi oluşturduk. Nakış Kafe’de oturuyorlar ve torunlarına öğretiyorlar. Bunun haricinde bir de bizim ürettiğimiz bütün ürünleri bir şekilde pazarlayabilmek için bir web sitesi oluşturduk. Şu anda tam olarak faaliyete geçmedi ama siteden bize rahatlıkla ulaşabilirler. Kadincasanatatölyesi.com adresinden ürettiğimiz ürünleri, örneğin burada yaptığımız namaz örtülerimiz, yine Gönen iğne oyalarından hazırladığımız tüm ürünlerimizi talep edebilirler.”
Yapımı sona ermiş pancar pekmezini geleneksel yöntemle üretiyorlar
Yılda bir defa olmak üzere kooperatif olarak bölgede üretilen özellikle yapımı sona ermiş ya da bırakılmış olan pancar pekmezini geleneksel yöntemle üretmeye başladıklarını da belirten Berrin Yetkinvar, bu ürüne çok fazla iç talep olduğunu ve önümüzdeki yıl biraz daha fazla üreterek dışarıya da pazarlamak niyetinde olduklarını kaydetti.
Bunun haricinde kooperatifteki kadınların kendi bünyelerindeki atölyelerde oluşturdukları lavanta keseleri olduğunu belirten Yetkinvar ayrıca lavanta, ekinezya, ada çayı, dağ kekiği üretimine başladıklarını da dile getirdi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden aldıkları fidelerle iki dönümlük bir arazide bu ürünlerin üretimine başladıklarını ve bunlardan çıkan ürünleri de küçük keselere koyarak Tarım Bakanlığı’nın Avrupa Birliği Lansman Toplantısına hediye ürün olarak sattıklarını belirten Berrin Yetkinvar, aldıkları siparişleri değerlendirerek kadınların ürünlerini hak ettikleri yerlerde pazarlamak istediklerini ifade etti. Yetkinvar, “Yani bu ürünleri semt pazarlarında yerlerden kurtararak onların gerçekten hak ettiği yerlerde satılmasını ve değerini alsın istiyoruz” şeklinde konuştu.
Kadın kooperatifindeki 34 üyenin yaşlarının 22’den 72’ye kadar uzandığını da belirten Yetkinvar, “Babaanneleri, anneanneleri aldık çünkü onların bize öğretmeleri gereken şeyler vardı ve biz de onlardan öğreniyoruz. Biz de öğrendiklerimizi çocuklarımıza ve küçük torunlarımıza öğretiyoruz. Böylece Gönen Merkez Kooperatifi olarak tüm nesli bir arada tutarak geleneksel bir görevi de üstlenmiş bulunuyoruz.” dedi.
 
Gönen Merkez Tuzakçı Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kadincasanatatölyesi.com berrin yetkinvar gönen iğne oyası nakış kafe