Kafkas arı ırkı tedbirlerle korunuyor

23 January Tuesday, 2024
Kafkas arı ırkının bulunduğu bölgelere başka illerden arı sevki kesinlikle yasak. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Bakanlığın bu konudaki hassasiyetiyle ilgili bir açıklama yaptı. Bakan Yumaklı, Artvin, Ardahan illerinin tamamı ile Kars ili Susuz ilçesinin Kiziroğlu, Küçükçatak ve Büyükçatak köylerinin gen merkezi olarak koruma altında olduğunu duyurdu. Bu bölgelere başka illerden arı girişine izin verilmiyor.
Kafkas arı ırkı tedbirlerle korunuyor Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kafkas arı ırkının, Artvin, Ardahan ile Kars'ın Susuz ilçesinin Kiziroğlu, Küçükçatak ve Büyükçatak köyleri kapsamında gen merkezi olarak koruma altına alındığını, başka illerden arı girişi yasak olan bölgelere arı sevkine izin verilmediğini belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde verilen soru önergesine yanıt veren Bakan Yumaklı, canlı hayvan ve hayvansal ürün nakillerinin Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Gıda ve Yem Kanunu'na dayanılarak hazırlanan "Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre yapıldığını bildirdi.

İbrahim Yumaklı, soru önergesine yanıtında, şunları kaydetti: "Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi'nde de belirtildiği üzere 'Yerli Hayvan Irk ve Hatlarının Tescili hakkında 2004/39 sayılı Tebliğ çerçevesinde tescil edilen Kafkas arı ırkı, Artvin, Ardahan illerinin tamamı ile Kars ili Susuz ilçesinin Kiziroğlu, Küçükçatak ve Büyükçatak köyleri kapsamında gen merkezi olarak koruma altına alınmıştır. Başka illerden arı girişi yasak olan bu bölgelere arı sevkine izin verilmeyecektir' hükmüne göre, bölgeye dışarıdan arı girişine izin verilmemektedir."
kafkas arı artvin kars ardahan koruma tarım ve orman