Kahramanmaraş’ta süneyle biyolojik mücadele

11 May Wednesday, 2022
Buğdayda önemli ölçüde kalite ve verim kayıplarına neden olan süneye karşı bütün yurtta çalışmalar sürüyor. Kahramanmaraş’taki biyolojik çalışmalarda doğaya 90 bin parazitoid bırakıldı. Böylece daha az kimyasal kullanımı ile hem çevre hem de ürünler zarar görmemiş olacak.
Kahramanmaraş’ta süneyle biyolojik mücadele HABER: Cem BAYAN
KAMERA, FOTOĞRAF: Kahramanmaraş İl Enformasyon
 
Kahramanmaraş’ta buğday sünesine karşı mücadele sürüyor.

İldeki süne survey çalışmaları Afşin, Dulkadiroğlu, Elbistan, Ekinözü, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerinde 9 ekip şefi ve toplam 29 teknik personelle yürütülüyor. Çalışmalarda öncelik ise biyolojik mücadele oluyor.

Biyolojik mücadele kapsamında süneye karşı parazitoidler doğaya salınıyor. Böylece hem az kimyasal kullanımı ile çevre daha zarar görüyor. Hem de sünelerin azalması ile ürünler daha az zarar görüyor.

İldeki son salınım ise Pazarcık İlçesine bağlı Evri-Taşbiçme Mahallesinde yapıldı. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Laboratuvarlarında yöreden toplanan örnekler doğrultusunda üretilen 90 bin süne yumurta parazitoidi doğaya bırakıldı.

Salım ve öncesinde Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü teknik personelleri üreticilere biyolojik eğitim ile ilgili eğitimlerde verdi. Eğitimlerde ayrıca üreticilerin soruları da cevaplandırıldı.
kahramanmaraş buğday süne mücadele parazitoid biyolojik tarım orman