Kaliforniya biberinin yeni rotası Avrupa Birliği

06 January Friday, 2023
Türkiye’nin en önemli örtü altı üretim üssü Antalya’da üretilen Kaliforniya biberi önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Yüzde 90’ı Aksu’da üretilen biber en çok Avrupa ülkelerinden talep görüyor.
Kaliforniya biberinin yeni rotası Avrupa Birliği
Antalya’da yetiştirilen Kaliforniya biberinin yeni rotası Rusya’dan sonra Avrupa ülkeleri oldu.

Ülke genelinde yüzde 90 oranında Aksu ilçesinde yetiştirilen biber dekar başına 5 tonluk verimiyle de üreticilerin tercihi oldu.

Kaliforniya biberi üreticisi Ömer Akcan, ihracatta en büyük paya sahip Rusya’nın yerini Avrupa ülkelerinin aldığını söyledi.   Antalya’nın Aksu ilçesinde 6 bin dekar alanda yetiştirilen Kaliforniya biberinin tamamının ihraç edildiğini belirten Akcan, "Kaliforniya biberinin üretim, paketleme ve satışını yapıyoruz. 90’lı yıllarda 1 dekarla başladık, 260 dekara ulaştık. Aksu bölgesinde 6 bin dekar alanda üretim yapılıyor. İhraç edilen ülkeler arasında Rusya’nın yanı sıra Avrupa ülkeleri, Polonya ve Makedonya başı çekiyor" dedi.

Kaliforniya biberinin Türk mutfağında birçok yemekte kullanıldığını belirten eşi Meryem Akcan ise "Kaliforniya biberini biz neredeyse bütün yemeklerimizde kullanıyoruz. Menemen, fajita, Kilis tavada; her yemekte kullanıyoruz. Turşusunu yapıyoruz. Eriştelerde renk vermesi için pişirip hamuruna katıyoruz. Birçok yemeğimizde yer alıyor. Eşim tepsi kebabı yaparken çok kullanıyor. Kıyma ile birlikte tepsiye doğruyoruz, fırında pişiriyoruz. Günlük C vitamini ve A vitamini ihtiyacını karşılıyor. Çorbalarda közleyip kullanıyorum. Oldukça lezzetli oluyor. Her ev hanımına tavsiye ediyorum, denesinler" diye konuştu.  
tarım Kaliforniya biberi Antalya ihracat