Kapadokya’nın endemik balı sofralarda

10 August Monday, 2026
Üretim tutkunu sağlık çalışanı endemik çiçeklerden ürettiği balı markalaştırdı. Nevşehir’de İl Sağlık Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesinde görev yapan 62 yaşındaki Mehmet Kömürcü dedesinden öğrendiği arıcılığı Kapadokya’nın zengin doğasıyla buluşturdu. Mesai dışındaki tüm vaktini Hodul Dağı eteklerindeki kovanlarına ayıran Kömürcü, bölgenin endemik çiçeklerinden ürettiği balı yurt dışına da gönderiyor.
Kapadokya’nın endemik balı sofralarda
Kapadokya’nın eşsiz florasını doğal bal üretimiyle buluşturan 62 yaşındaki sağlık personeli Mehmet Kömürcü, mesaisinden kalan tüm vaktini kovanlarına ayırıyor. Kömürcü, bal üretimi ile çocukluk merakını hobiden markaya dönüştürdü.

104 endemik türden gelen kalite
Üretim yaptığı Hodul Dağı eteklerinin florasal zenginliğine dikkati çeken Kömürcü, "Yöremizde 1460 çeşit çiçek var, bunun 104'ü endemik.

Türkiye'nin en kaliteli ballarından birisi burada üretiliyor. Marka tescilimizi aldık, elimizden geldiğince kaliteli hizmet sunmaya çalışıyoruz. Emeklilik dönemimde kovan sayısını daha da artırmayı hedefliyorum" ifadelerini kullandı.
 
Şifa kaynağı
Laboratuvar analizlerinden başarıyla geçen ve kalitesi tescillenen Kapadokya balı, Türkiye’deki büyükşehirlerin yanı sıra yurt dışındaki gurbetçiler aracılığıyla Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelere de ulaştırılıyor.

Ürettiği balın tahlillerden tam not almasının ve geniş bir coğrafyaya ulaşmasının en büyük gurur kaynağı olduğunu belirten Kömürcü, temel amaçlarının insan sağlığına katkı sağlamak olduğunu vurgulayarak gerçek balın her sofrada yer alması gerektiğini ifade etti.
 
 
Nevşehir bal endemik bitki çiçek tarım doğal