Zonguldak'ta yaşayan Temürlenk ailesi, yok olmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü üç nesildir üretmeye devam ediyor.
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yaşayan Temürlenk ailesi, yok olmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü üç nesildir üretmeye devam ediyor. Sabırlı köyünde üzüm yetiştiren Muharrem Temürlenk, 150 yıl önce üzüm bahçesinin dedesi tarafından oluşturulduğunu söyledi.
Üç nesildir üzüm yetiştirdiklerini ifade eden Temürlenk, "Yüz yıl önce dedem 2 dönüm tarlaya üzüm dikmiş, Alaplı'da, özelikle Sabırlı köyündeki her bahçede üzüm bağları varmış, karaçatlak üzümü, Türkiye'nin birçok bölgesine atlarla satılmak için götürülürmüş ancak 1980'li yıllarda bu işi yapan kimse kalmadı. Biz ise atalarımızdan yadigar kaldığı için üzüm yetiştiriciliğine devam ediyoruz. Üç nesildir karaçatlak üzümü yetiştiriyoruz. Benden sonra çocuklarım ve torunlarım devam edecek" diye konuştu.
Karaçatlak üzümü yetiştirmenin zor ve sürekli ilgi istediğine dikkati çeken Temürlenk, "Her yıl üzümün ilaçlamasını ve bakımını yapıyoruz. Pazarda çok aranan bir meyvedir. Kilogramı 5 liradan satılıyor. Biz pazarını oluşturamadığımız için sadece manavlara veriyoruz. Kış mevsiminde ilçemizde en çok aranan meyve karaçatlaktır. Tadı da çok güzeldir" ifadesini kullandı.
Üretim planlamasının su ürünlerinde de başarılı olduğunu belirten...
Devamını Oku ->
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kurumunun...
Devamını Oku ->
Antalya'da etkili olan sel, su baskını, fırtına ve hortum evler...
Devamını Oku ->
Toprak Mahsulleri Ofisi hububat üretimi açısından yağışları...
Devamını Oku ->
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon...
Devamını Oku ->
Orman Genel Müdürlüğü ile Ormancılığı Geliştirme ve Orman...
Devamını Oku ->
Kırşehir'deki Malya Tarım İşletmesi, yetiştirdiği yerli ırk...
Devamını Oku ->
2026 Yılı Yatırım Programı'nda tarım ve orman sektöründe bu yıl...
Devamını Oku ->