Karabük'te yetiştiricilere koç desteği

07 September Monday, 2020
Karabüklü yetiştiriciler "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" ile yeni koçlarına kavuştu.
Karabük'te yetiştiricilere koç desteği "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" ile yetiştiricilerin elinde bulunan koyun sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişiminin sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılması amacıyla Karabük'te 89 adet koç düzenlenen törenle yetiştiricilere dağıtıldı.
  
Törende konuşan Karabük Valisi Fuat Gürel, "İlimizde birkaç köyümüzü ziyaret ettik ve üretimi yerinde gördük, örnek üreticiler ve örnek çiftçilerle beraberdik, aslında gayret olunca neler yapılabileceğini gördük.

Devletimiz herkese yardımcı olmaya çalışıyor, imkanlar ölçüsünde destek vermeye çalışıyor. Şenler köyünde çok güzel seralar yapılmış, Kahyalar köyü Çakıllar Mahallesi'nde geçen sene kalkınma ajansıyla bir proje gerçekleştirdik, 15 bin 750 metrekarelik bir alana Kahyalar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi marifetiyle seralar yapılacak. Bölgemize de örnek olabilecek bir proje olan sera projesine önem veriyoruz, eğer başarılı olursa ülkemizde de örnek bir proje olarak ön plana çıkacak. Yıllardır kaymakamlık ve valilik görevlerim içerisinde gördüğümüz şudur, devletimiz güçlüdür ancak vatandaşlarımızın küçük bir katkı sunmadığı projelerde bir müddet sonra sorunlar yaşandığını, sonuçlanmadığını, sonuca ulaşmadığını görüyoruz" dedi.

Vatandaşların bu tür projelere kaynak koymaları durumunda projeyi daha fazla benimsediğini aktaran Gürel, "Bugün teslim edeceğimiz 89 adet merinos ırkı koç hiç fena olmayan bir rakam, 67 üretici demek ve 67 hanede yapılan faaliyetlere destek veriyoruz demek. Sizlerin zaten koyunlarınız var, aslında ırk rehabilitasyonu için yapılan bir faaliyet, daha bereketli kuzular elde edeceksiniz ve onlarla da üretiminizi artıracaksınız. Pandemi sürecinde şunu gördük ki üretim olmadan tüketim olmuyor. Herkes bir şekilde köylere gelmeye  başladılar, köylerimizde nüfuslar artmaya başladı." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, merkez ilçeden 7 yetiştiriciye 7 koç, Eflani ilçesinden 4 yetiştiriciye 4 koç, Eskipazar ilçesinden 35 yetiştiriciye 49 koç, Ovacık ilçesinden 2 yetiştiriciye 3 koç, Safranbolu ilçesinden 4 yetiştiriciye 7 koç ve Yenice ilçesinden 15 yetiştiriciye 19 koç olmak üzere toplam 89 merinos ırkı koçlar Vali Fuat Gürel ve Karabük Milletvekili Cumhur Ünal tarafından yetiştiricilere teslim edildi.
karabuk koc uretici verim koyun keci gurel vali