Karadeniz'de orman yangını uyarısı

13 January Thursday, 2022
Uzmanlardan Doğu Karadeniz için örtü ve orman yangını uyarısı geldi. Bölgede yangınların özelikle sonbahar-kış dönemlerinde çıktığını belirten yetkililer, “Kış aylarında gerçekleşen yangınların sebebi büyük oranda bahçe temizliği amacıyla yakılan ateşin ormana sirayet etmesidir." hatırlatmasında bulundu.
Karadeniz'de orman yangını uyarısı Uzmanlardan Doğu Karadeniz'de örtü ve orman yangınlarına karşı vatandaşlara uyarı geldi. Uzmanlara göre yangınların temel çıkış nedeni bahçe temizliği nedeniyle yakılan ateşler.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Fakültesinden Dr. Kadir Alperen Coşkuner kuraklığın yangın olasılığını arttırdığına değinerek "Bölgede özellikle lodosun çok etkili olduğu, ormanlardaki yangın tehlikesinin yükseldiği zamanlarda ateş yakılmaması çok önemli. Ormanla iç içe olan tarım alanlarında herhangi bir şekilde ateş yakılmaması gerekiyor." Çağrısında bulundu.

Coşkuner, Doğu Karadeniz'de kış döneminde bağıl nemin yüksek olduğunu ancak özellikle de bu süreçte lodosun etkisiyle sıcaklığın ani yükselebildiğini, böylece yanıcı maddenin neminin de düştüğünü aktardı. Yanıcı maddenin neminin düşmesinin yangın çıkma ihtimalini yükselttiğini belirten Coşkuner, "Bölgede yaşayan insanlarımızın da bahçe temizliği amacıyla yaktıkları ateş, ormana çok rahat sirayet edebilmekte, orman yangınlarına dönüşebilmektedir. Doğu Karadeniz'de kış aylarında gerçekleşen yangınların sebebi büyük oranda bahçe temizliği amacıyla yakılan ateşin ormana sirayet etmesidir." ifadelerini kullandı.

Coşkuner, Doğu Karadeniz'deki meteorolojik parametrelerle orman yangınları arasındaki ilişkileri incelediklerini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu: "Doğu Karadeniz için 1987'den 2020 yılına 2,5 derecelik ortalama sıcaklıklarda artış söz konusu. Yangınlarla bunların ilişkisine bakıldığı zaman, sıcaklık artışlarına paralel olarak Doğu Karadeniz'de de yangınların sayısı ve yanan alan miktarlarında, özellikle de sayılarında önemli artışların olduğunu görebiliyoruz. İklim değişikliği etkileriyle birlikte yangın sayılarında bu eğilim incelendiği zaman ileride daha da artacağı öngörülebilir."

Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mehmet Olcay Bal da yangınların engebeli araziler de hızla ilerlediğini belirtti. Bal "Trabzon'da orman yangınlarının çıkma sebepleri arasında geleneksel alışkanlıklardan olan bahçe temizliği ilk sırada geliyor. Vatandaşlarımızdan fındık ve çay bahçelerinde özellikle bu dönemlerde ateş yakmamalarını, yaktıklarında ise tedbir almalarını, sönmesini mutlaka beklemelerini istiyoruz." dedi.
doğu karadeniz yangın orman uyarı