Karadeniz’in ilk tohum bankasına 45 çeşit tohum bağışı

16 November Monday, 2020
Karadeniz’in ilk tohum bankası olan AtaTohum Merkezi’ne üreticiler 45 çeşit tohum bağışladı.
Karadeniz’in ilk tohum bankasına 45 çeşit tohum bağışı Atakum Belediyesi, Samsun’daki tarımsal çeşitliliği artırmak ve dünyada gıda güvenliğini sağlamak için kurduğu Karadeniz’in ilk tohum bankası AtaTohum’da kışlık üretim sezonunu, Türkiye Atalık Tohum Takası Gönüllüleri Grubu ile başlattı. Gönüllülere seslenen Başkan Av. Cemil Deveci, “Burası Atakum Belediyesi’nin en önemli ve etkili kurumlarından birisi. Ben buraya ve tarıma çok önem veriyorum. Kent kültürüne de önem veriyorum ve bunların hepsi birbirini takip ediyor. Birisi olmadan diğeri yarım kalıyor” dedi.

Etkinliğin ilk bölümünde Samsun ve çevre kentlerden gelen gönüllüler, Atakum Kültür ve Eğlence Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşmada ellerindeki atalık tohumları takas etti. AtaTohum’a da bağışta bulunan gönüllüler, Karadeniz’in ilk tohum bankasının envanterini güçlendirmek için önemli bir adım atılmasını sağladı. Gönüllülerin getirdiği çok sayıda tohum, bağışçı isimleri ile birlikte tek tek kayıt altına alınarak AtaTohum’un üretim parsellerinde çoğaltılmak üzere arşive aktarıldı. Türkiye Atalık Tohum Takası Gönüllüleri (TATTG) Yönetim Kurulu üyesi Ender İren ve Samsun Temsilcisi Emine Arslan’ın katkıları ile gerçekleştirilen etkinlikte çok sayıda tohum farklı topraklarda yeşermek üzere el değiştirdi. 

Gönüllüler AtaTohum’a 45 çeşit tohum bağışladı

Atalık tohumlara gönül verenlerle AtaTohum’da buluşmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Türkiye Atalık Tohum Takası Gönüllüleri (TATTG) Yönetim Kurulu Üyesi Ender İren, “Bize bu imkanı sağladıkları için başta sayın Atakum Belediye Başkanımız Av. Cemil Deveci’ye, Türkiye’de atalık tohum merkezlerinin açılmasına öncülük eden Atilla Küçükala başkanımıza ve Atakum Belediyesi personeline çok teşekkür ederiz. Türkiye Atalık Tohum Takası Gönüllüleri olarak bir sivil inisiyatif başlattık. Çünkü hükümetin tohum politikalarını beğenmiyoruz. Biz şu anda 50 bin kişiyi geçtik. Hızlıca çoğalıyoruz, ayda 2 bin kişi artıyoruz. Çoğumuz üreticiyiz, ben de bir makina mühendisi olarak üretim yapıyorum. Arkadaşlarımız kendi ürettikleri ürünleri getirip hediye ediyor, yine bugün dağıttığımız gibi gönüllülere dağıtıyor. Bizim, AtaTohum merkezinin envanterini artırmak için de politikalarımız var. Bugün 45’e yakın tohum çeşidi getirdik. İlerleyen süreçte Türkiye’nin pek çok noktasına da giderek bu sayıyı binlere çıkaracağız” dedi.

"Toprak, ‘özgürlük, bağımsızlık ve gelecek’ demek"

  Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ve eşi Av. Gülay Deveci ile birlikte AtaTohum’u ziyaret eden gönüllüler, yetiştirme parsellerinde üretimi devam eden kışlık sebzelerin yanı sıra tohum odası, tohum laboratuvarı ve tıbbi aromatik bitki üretim alanlarını yakından inceledi. Konuklara, Karadeniz’in ilk tohum bankası AtaTohum’u tanıtan Başkan Cemil Deveci, Anadolu topraklarının biriktirdiği atalık tohumların bu merkezde geleceğe taşındığını, Samsunlu çiftçilere günümüz tarımsal üretim teknikleri hakkında eğitim verildiğini kaydetti. ‘Bir tohum ülkeyi kurtarır’ sloganıyla AtaTohum’u kurduklarını anlatan Başkan Cemil Deveci, “Tohum özgürlüktür. Kimsenin vatan sevgisinden kuşkumuz yok. Vatan sevgisi iki kelimelik bir cümle değil. Toprağa bağlılık demek. Topraksa, ‘özgürlük, bağımsızlık, karın doyurmak, gelecek’ demek. Biz geleceğimizden kopmadan toprağa yeniden dönüyoruz. AtaTohum da o. Bu toprakların doğal, sağlıklı, besleyici tohumlarını yeniden keşfetmeye çalışıyoruz. Evet, burası küçük bir kurum ama burayı bir eğitim yuvası gibi düşünün. Buna benzer etkinliklerle hem farkındalık yaratıyoruz, hem de ‘Neymiş atalık tohum, ne yapmaya çalışıyorsunuz?’ diyenlere burayı anlatıyoruz; burayı bir okul gibi değerlendiriyoruz. Üretim yaptığımız alanlara çiftçileri davet ediyoruz ekim, gübreleme, bakım, hasat aşamalarına dair akademik bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bilimsel tarım yapmanın yolunu açmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

  "Köylerin adını mahalle yapmakla yaşam tarzı eşitlenmiyor"

Atakum’da geniş tarım arazileri bulunmadığını fakat Atakum Belediyesi’nin akademik tarım teknikleriyle Türkiye’ye örnek olmaya çalıştığını vurgulayan Başkan Deveci, “Gelecekte daha büyük girişimlerimiz olacak. Samsun’da ziraat ve veterinerlik fakülteleri var. Alaçam’dan Terme’ye kadar tümüyle sulanan geniş bir tarım alanı ve DSİ’nin yaptığı dokuz tane baraj var, yedisi sulama barajı. Sadece gölleme yöntemiyle çeltik üretiliyor. Gelecekte barajları da dolduramayacağız ve suyun da kıtlığını çekeceğiz. Bunu ve yeniden doğaya dönmenin gerekliliğini insanlara anlatmaya çalışıyorum. Ben köylere gittiğimde hep ‘Oğlunuz, gelininiz yanınızda mı?’ diye soruyorum. ‘Gelininizi geri getireceğim’ diyorum. Ellerinden tutup getirmeyeceğim, gelinleri oğulları köyde doyurabileceğimiz, şehirdeki yaşam standartlarına kavuşturabilecek bir model geliştirmemiz gerekiyor. Köylerin adını mahalle yapmakla yaşam tarzı eşitlenmiyor. O zaman kentteki yaşam rahatlığını oraya taşımak lazım. Taşınabilsin ki üretim sağlansın ve gelinler, oğullar geriye dönebilsin. Eğer bunu yapabilirsek köyden kente hızlı göçü engellemiş oluruz” ifadelerini kullandı.
ata tohum samsun atakum bağış gönüllü