Karadenizliler Ege’de fabrika kurdu

19 December Thursday, 2019
Trabzon'dan yıllar önce Çanakkale’ye göç eden 61 ailenin üyeleri, 175 bin avro yatırımla kurdukları fabrikada zeytinyağı üretimine başladı.
Karadenizliler Ege’de fabrika kurdu Karadenizliler Gökçeada’da fabrika kurdu.

Fabrika, Trabzon'un Çaykara ilçesinde yaşanan heyelan nedeniyle 46 yıl önce Çanakkale Gökçeada'ya göç eden 61 ailenin kurduğu kooperatifçe işletiliyor.

Bu yıl adadaki iki zeytinyağı fabrikası kapanınca Azmi Nafi Uygun'un girişimleriyle yeniden bir araya gelen aileler, 175 bin avro yatırımla zeytinyağı fabrikası kurdu.

Fabrikanın kurulumu zeytin hasadının sonlarına doğru gerçekleştiğinden girişimciler, 20 günde 500 ton zeytin sıktı.

Gökçeada'da 170 bin zeytin ağacı bulunduğunu, sezonluk 200 bin ton zeytinyağı kapasitesi olduğunu anlatan Uygun, gelecek yıl üretimi 5-6 katına çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. "Kaliteli yağ aldılar. İnşallah bundan sonra da işlerimizi geliştirip Gökçeada'da üreticilerimizin daha kaliteli yağ almasında neler yapabileceğimizi araştıracağız. Kalite bozulmasın diye zeytinleri günlük alacağız. Gökçeada'da zeytinler doğal ve ekolojik olduğundan, hiçbir ilaçlama ve kimyasal kullanılmadığından çok çabuk bozulabiliyor. Onun için zeytinlerimizi Gökçeada'da günlük sıkmamız, kasada toplamamız lazım. Herkes zeytinini günlük kasada getirecek. Günlük yağını pırıl pırıl alacak." dedi.
karadeniz ege Trabzon Çanakkale zeytin