Kayserili çiftçiler “Doğrudan ekim” ile kazanacak

16 October Tuesday, 2018
Tarım ve Orman Bakanlığı Kayseri Sarıoğlan İlçe Müdürlüğü tarafından “Doğrudan Ekim” konulu eğitim toplantısı yapıldı.
Kayserili çiftçiler “Doğrudan ekim” ile kazanacak Bozkır ekosistemlerinde iklim değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum için Tarımsal Uygulamalar projesi kapsamında Kayseri’de “Doğrudan Ekim” çalışmalarının yaygınlaştırılması anacıyla toplantı yapıldı.

Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Rıfat Zafer Arısoy toplantıda  “Doğrudan Ekim” yöntemini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Bölüm Başkanı Rıfat Zafer Arısoy, “Doğrudan Ekim” yönteminin yaygın olarak kullanılan toprak işlemenin neden olduğu sorunları azaltmak amacıyla ortaya çıktığını ifade ederek “Bu yöntem ekim öncesinde toprağı işlemeye gerek kalmadan tek seferde ekim yapılabilen bir yöntemdir. Ülkemizde her ne kadar yeni olsa da dünyada uzun yıllardır uygulanmaktadır.” diye konuştu.

Yakıtta Önemli Tasarruf

Doğrudan Ekim yönteminin verimlilik ve karlılığı arttıran bir uygulama olduğuna dikkati çeken Arısoy, “Doğrudan ekim aynı zamanda iklim ve çevre dostudur. Doğrudan ekimde geleneksel uygulamalardan farklı olarak hasattan sonra yeniden ekime kadar herhangi bir toprak işleme yapılmaz ve ekim bir önceki ürüne ait anızla kaplı alan üzerine ekim yapabilen özel mibzerler ile yapılabilir. Doğrudan ekim yöntemini uygulayan üreticilerimizin, üretim masrafları içerisinde önemli bir yer tutan yakıttan %70-80 oranında tasarruf edebilecekler” dedi.

Proje kapsamında pilot bölge olarak seçilen Kayseri Sarıoğlan İlçesi’nde “Doğrudan Ekim” yöntemiyle buğday, fiğ ve yem bezelyesi ekilerek çiftçilere de sunulacak.
 
kayseri doğrudan ekim üretim çiftçi