Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde tarımı yapılan mısırın silaj yapımına başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı teknik ekiplerin de yer aldığı çalışmada çiftçiye silaj yapımıyla ilgili bilinmesi gerekenler anlatıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, yem bitkisi ekilişini arttırmak için demonstrasyon çalışmaları yürüttüklerini, İl Özel İdare ve bakanlık destekli yem bitkisi tohumu dağıttıklarını ve eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını belirtti. Ayrıca Kırıkkale’de yaklaşık 15 bin dekar yem bitkisi ekilişi yapıldığının da altını çizdi.
Peki silaj nedir, hayvanlara ne gibi fayda sağlar ?
En uygun silaj bitkisi mısır olup koçanlarıyla beraber hamur olum devresinde biçilendir. Parçalanarak siloya doldurulan bitkinin çok iyi sıkıştırılması gerekir. Sıkıştırma ile ortamdaki hava alınarak havasız ortamda faaliyet gösteren süt asidi bakterileri faaliyetlerini artırarak fermantasyonu gerçekleştirir. Silolanan mısırın üstü hava almayacak şekilde naylon ile kapatılmalıdır.
Silaj; yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı kış aylarında hayvanların iyi ve ucuz beslenmesini sağlar. Ot depolama sorunu ve depo masrafları en aza indirilir. Silaj yapımında yemlerin besin değerinde kayıp meydana gelmez.
Yerli üretim mersin balığından elde edilen havyarın, 2027'de...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Azerbaycan programı...
Devamını Oku ->
Küçükbaş hayvancılık üzerine başarılı projelere imza atan Tarım...
Devamını Oku ->
Nesli tehlike altındaki salep orkidelerini korumak amacıyla...
Devamını Oku ->
5. İstanbul Uluslararası Su Forumu İstanbul’da "Su Dirençliliğini...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Van’da Kırsal’da Bereket...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı tarım...
Devamını Oku ->
Yaz ayları yaklaşırken orman yangınlarına ilişkin tedbirler de...
Devamını Oku ->