Kestel’de üreticilere 22 bin ahududu fidanı dağıtıldı

04 December Monday, 2023
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Ahududum Organik Projesi” hazırlandı. Bu kapsamda Kestel ilçesinde 22 üreticiye 22 bin ahududu fidanı dağıtıldı.
Kestel’de üreticilere 22 bin ahududu fidanı dağıtıldı
Türkiye’nin önde gelen ahududu üretim merkezlerinden olan Bursa’da üreticilere ahududu fidanı dağıtıldı. 
 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Ahududum Organik Projesi” hazırlandı. Kestel ve İnegöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile birlikte yürütülecek proje kapsamında Kestel İlçesi Kozluören Mahallesi’nde düzenlenen program ile 22 üreticiye 22 bin ahududu fidanı teslim edildi.  
 
Geniş tüketim yelpazesi ile önemi her gün daha da artan ahududunun fidan dağıtım töreni Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar’ın katılımıyla gerçekleşti. İl Müdürü İbrahim Acar, Bursa’nın yüzde 92’lik pay ile ahududu üretiminde önde gelen illerden olduğunu vurguladı.  Kestel’in organik tarım için uygun olduğunu da vurgulayan Acar, ‘’ Ahududunun ana vatanı Türkiye’dir. Ülkemizde şu anda yaklaşık 8 bin dekarlık bir alanda ahududu üretimimiz var. 7500 ton civarında ahududu elde ediyoruz. Bunun yüzde 92’si Bursa’da üretiliyor. Türkiye’de en fazla ahududu üretilen yer Bursa. İlçelerimize baktığımızda da en fazla ahududu üretimi yapılan ilçemiz Kestel. Kestel, Uludağ eteklerinde organik tarıma oldukça uygun bir alan. Bakanlığımızın da organik tarımın yaygınlaştırılması ile ilgili bir projesi var. BU noktada İlçe Müdürlüğümüze de çalışmaları için teşekkür ediyorum. Hem organik tarımın yaygınlaştırılması hem de eski çeşide dönülmesi adına proje hazırlanamışlar, Bakanlığımıza göndermişler ve Bakanlığımız tarafından da uygun görülmüş. Şu an 22 bin tane ahududu fidanı dağıtacağız. İnşallah dağıtacağımız fidanlar bölgemiz çiftçileri için bereketli, faydalı olur, çiftçilerimizin gelirinin artmasına vesile olur.’’ dedi.
 
Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç ise konuşmasında  Kestel ilçesinin ahdudu ve böğürtlen üretiminde ülke üretiminin yaklaşık yüzde 85’ini karşıladığını söyleyerek, dağıtılan fidanların üreticilere hayırlı olmasını diledi.  
 
Kozluören tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Özdaş da: ‘’İl Tarım  Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüğü’nün yapmış olduğu bu programda bizlere destek olacağına ianandığımız eski çeşidimizi tekrar üreticilerimize sundukları için teşekkür ederim.’’ dedi. 
 
Fidan dağıtımı programına, Kestel İlçe Belediye Başkan Yardımcıları Fikri Hafızoğlu ve Hasan Araz ile birlikte siyasi parti temsilcileri ve üreticiler de katıldı. 
ahududu bursa kestel fidan