Kilis üzümünde yüksek verim

26 July Monday, 2021
Kilis’te üreticiler sezonun kurak geçmesine rağmen üzüm veriminin yüksek oluşundan dolayı mutlu. İldeki toplam üzüm üretim miktarının bu yıl için 50 bin ton olması bekleniyor.
Kilis üzümünde yüksek verim Kilis horoz karası ve diğer üzüm türleri için hasat öncesi hazırlıklar tamamlandı.

Kilis ve Gaziantep yöresinde halkının en önemli geçim kaynakları arasında yer alan, kurutulmuş olarak kış sezonunun vazgeçilmez besinlerinden olan üzüm, verimi ile de üreticisini memnun etti.

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir 50 bin tonluk toplam üzüm üretimi beklediklerini belirtti. "Kilis horoz karası üzümümüz Musabeyli ilçemizin incisidir. Hem kalite hem de verim konusunda diğer illere nazaran öndedir. Demir, magnezyum ve kalsiyum içeriğiyle diğer üzüm çeşitlerinde olmayan vitaminler Kilis horoz karası üzümümüzde bulunuyor. Kilis denilince akla üzüm geliyor." dedi.

Kilis horoz karasını hem yaş hem de kuru olarak pazarladıklarını dile getiren Özdemir, şöyle konuştu: "Türkiye'nin her tarafına pazarlıyoruz ama Doğu Anadolu Bölgesi daha çok tüketiyor. Çünkü tamamen kan deposu. O bölge soğuk olduğundan üzümümüz daha çok oraya gidiyor. Kışın büyüklerimizin şalvarlarının cebinde Kilis horoz karası üzüm olur. Vücut sıcaklığı için çok tüketiliyor.". Kilis horoz karasının artık markalaştığını belirten Özdemir, üzümün tescillenmesi için başvuruda bulunulduğunu aktardı.
tarım orman kilis üzüm horoz karası