Kırıkkale’nin çeltik tarlalarında hasat sürüyor

25 October Tuesday, 2022
Kırıkkale'de çeltik tarlalarında hasat telaşı başladı. İlde son teknoloji kullanılarak dron ile 530 dönümde ekim, yaklaşık 4 bin dönümde ilaçlama yapıldı, verim ve tasarruf sağlandı. İlde toplam 5 bin 200 dekarda yaklaşık 4 bin ton çeltik üretimi olacağı hesaplanıyor.
Kırıkkale’nin çeltik tarlalarında hasat sürüyor Kırıkkale’nin çeltik tarlalarında hasat sürüyor.

İlde verim artışı sağlanarak toplam 5 bin 200 dekarda yaklaşık 4 bin ton çeltik üretimi olacağı hesaplanıyor. Verimi artıran önemli unsurlardan birisi ise teknoloji oldu.

İlde son teknoloji kullanılarak dron ile 530 dönümde ekim, yaklaşık 4 bin dönümde ilaçlama yapıldı, verim ve tasarruf sağlandı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz ilaçlama ve ekimde dron kullanımına değindi. Yılmaz, gelecek yıl tüm çeltik tarlalarını dron ile ekip ilaçlamayı hedeflediklerini belirtti.

Bu yıl verim beklentilerinin yüksek olduğunu dile getiren Yılmaz, "Dekar başına ortalama 800 kilogram ürün bekliyoruz. Bu yıl üreticimiz modern yöntemlerle ekim yaptı. Bu, hem üreticimizin maliyetini düşürüyor hem de verim miktarını olumlu yönde etkiliyor. Biz de çiftçimizle memnuniyetlerine şahitlik ettik." dedi.

Bu yıl Yeşilli köyünde dron ile 530 dönüm arazide çeltik ekimi yapan çiftçi Hasan Hüseyin Yılmaz da üreticiler olarak ellerinden geldiği kadar teknolojiye ayak uydurmaya çalıştıklarını anlattı. Yılmaz, verimin güzel olduğunu belirterek, "Bu yıl dron ile tohumlama işlemi çok güzeldi, homojen şekilde serpme işlemini yaptık. Sonra ilaçlamalarımız başladı ve ilaçtan da çok karımız oldu. Şöyle ki dron otomatik çalıştığı için attığınız tohum veya ilaç üst üste gelmiyor. Bu nedenle ürün kaybı da olmuyor. 5 kilogram ilacı 7 dönüme atarken, dron ile 10 dönüme yetiyor." ifadelerini kullandı.
Kırıkkale tarım çeltik dron ilaçlama tasarruf