Kırkağaç’ta demonstrasyon çalışması

29 July Wednesday, 2020
Manisa’da daha kaliteli zeytinler için üreticilere alternatif mücadele yöntemleri uygulamalı olarak gösteriliyor.
Kırkağaç’ta demonstrasyon çalışması Manisa Kırkağaç’ta biyoteknik mücadele kapsamında 500 dekarlık alana yüzde 2’lik DAP’lı Şişe Asımının uygulandığı demonstrasyon gerçekleştirildi.  Demonstrasyona; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk başta olmak üzere yetkililer ve üreticiler katıldı.
 
Konuya ilişkin Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“İlimizin en önemli bitkisel ürünlerinden zeytinin en önemli zararlısı zeytin sineğidir. Zeytin Sineği zeytin meyvelerine bıraktığı yumurtaları ve bu yumurtalardan çıkan larva-kurtların meyvelerde beslenmesi ile zeytine zarar vermektedir. Bu nedenle Zeytin Sineği mücadelesinde entegre mücadele çok önemlidir. Entegre mücadelede amaç en az ilaçlama ile ürünümüzün sağlığını korumaktır. Bu amaçla besi ve feromon tuzakları ile zeytin sineği yoğunluğu izlenir ve ihtiyaç halinde uygun zamanda ilaçlama yaptırılır.
Zeytinyağının kalitesini ve miktarını etkileyen en önemli zararlılardan biri olan Zeytin Sineğine karşı kimyasal mücadele yöntemlerinden biri olan zehirli yem kısmi dal mücadelesi ile biyoteknik mücadele yöntemlerinden biri olan %2’lik DAP Gübreli Şişe Asımı ile daha etkin bir mücadele yapılacaktır.

Alternatif mücadele yöntemlerinden olan bu iki yöntemin yaygınlaşması için, 2020 yılında;  Akhisar’da 500 dekar,  Soma’da 500 dekar, Kırkağaç’ta 1.905 dekar olmak üzere toplam 2.905 dekar alanda “Zeytin Sineğine Karşı Zehirli Yem Kısmi Dal Mücadelesi Yaygınlaştırılması Projesi” başlatılmıştır. Proje ile İlçelerdeki Mahaller de muhtar ve köylülerle doğal sınır alan belirlenmiş, bu alanda yapılacak organizasyon ile köyler de mevcut bir ilaçlama aleti modernize edilerek tüm alanın bir ilaçlama makinası ile ilaçlaması yapılacaktır.

Zehirli Yem Kısmi Dal Mücadelesi kapsamında 4 ton Ziray (cezbedici) ve 550 lt pestisit (dimethoate) Müdürlüğümüzün genel bütçesi tarafından tedarik edilmiştir. Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla 15.000 şişe ve 1.350 kg DAP (diamonyum fosfat) gübre alımı yapılmıştır. Ayrıca, Kısmi Yem Dal Mücadelesi için Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü tarafından 2 adet özellikli ilaçlama makinası alımı gerçekleştirilecektir.

Zehirli Yem Kısmi Dal Mücadelesi kapsamında normal kapama ilaçlamada 300 ton ilaçlı su kullanılırken bu alanda kısmı yem dal ilaçlamasında 18 ton ilaçlı su ile tüm alan ilaçlanmaktadır. İlaçlama işçiliği görüldüğü üzere %6’ ya inmekte, işçilikten %94 tasarruf sağlanmaktadır.

Bu yöntemle toplu mücadele edildiğinden, çiftçilerin birleşmeleri teşvik edilecek ve bu alanda çalışan en az 40 ilaçlama aleti varken,  bu oran 1-2 ilaçlama makinasına inecektir. Yakıt, ilaç ve zaman tasarrufu sağlanacaktır. Çevre daha az kirlenecektir.
Bu amaçla 28.07.2019 tarihinde, Kırkağaç İlçesi Musahoca Mahallesinde yer alan bir zeytinlikte, Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlaması Uygulama Demonstrasyonu gerçekleştirilmiştir.”
manisa zeytin zararlı mücadele